Gomotarceanu Florin.jpgManagerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Florin Gomotârceanu, a anunţat luni că momentan există stocuri de medicamente şi de materiale sanitare, dar numai datorită firmelor de distribuţie care le furnizează pe datorie.

”Momentan există stocuri de medicamente, firmele de medicamente înţeleg importanţa acestui spital şi nu ne lasă fără medicamente. Deci aceste societăţi comerciale care furnizează medicamente şi materiale sanitare aduc în continuare aceste produse la spital, astfel încât activitatea medicală să nu aibă de suferit şi noi, ca spital, să asigurăm tot ce este necesar pentru tratarea lor. În acest moment – şi acest lucru îl spun cât voi fi aici – bolnavii nu trebuie să aducă de acasă medicamente şi material sanitare. Spitalul asigură un stoc minim de medicamente şi materiale sanitare necesare desfăşurării activităţii medicale”, a declarat dr. Gomotârceanu.

Managerul SCJU Târgu Mureş a precizat că furnizorii de medicamente susţin financiar unitatea sanitară, chiar dacă situaţia nu este una firească. ‘Această situaţie trebuie să continue atât timp cât există activitate medicală aici. Nu mi se pare normal ca o societate comercială să susţină o activitate spitalicească dintr-un asemenea spital de anvergură, dar astea sunt condiţiile şi trebuie să găsim soluţii pentru continuarea activităţii. Pe lângă faptul că acest spital a pornit la drum cu datorii, atunci când l-am preluat, din cauza subfinanţării aceste datorii au crescut undeva la 63 milioane de lei. Dacă vorbim de arierate, acelea s-au făcut de-a lungul anilor trecuţi şi vorbim de datorii care se acumulează în prezent, la care nu există finanţare’, a subliniat Florin Gomotârceanu. El a spus că prin serviciile pe care le face SCJU Târgu Mureş spitalul ar trebui să beneficieze de finanţare suplimentară şi astfel nu s-ar mai acumula datorii.


Potrivit lui Gomotârceanu, datoriile mari se acumulează prin tratarea cazurilor grave, costisitoare, dintre care multe, deşi au costuri care depăşesc 10.000 şi chiar 50.000 lei, sunt decontate doar la nivelul de 2.700 lei. Managerul speră că SCJU Târgu Mureş nu va ajunge în situaţia în care să nu aibă medicamente pentru bolnavi, având în vedere performanţele pe care le are, precum şi importanţa sa naţională şi regională. ‘Eu cred că acest lucru se înţelege la Ministerul Sănătăţii şi se vor găsi soluţii pentru o finanţare corespunzătoare, punctual pentru acest spital. Există acea politică de descentralizare a spitalelor cu trecerea lor la administraţiile publice locale. Din fericire, acest spital este regional şi politica este ca să rămână în administrarea Ministerului Sănătăţii, având o finanţare atât din partea Casei Judeţene de Asigurări, cât şi din partea MS. Importanţa lui este mult prea mare, pe de o parte, iar pe de altă parte el deserveşte o regiune mult mai extinsă, astfel încât nu poate fi administrat doar de un consiliu judeţean’, a susţinut managerul SCJU Târgu Mureş. AGERPRES