Cinci unităţi spitaliceşti din judeţul Timiş au fost amendate de ISU Banat pentru nereguli descoperite în ceea ce priveşte paza contra incendiilor (PCI), a declarat miercuri căpitanul ISU Banat, Lucian Mihoc, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Prefectura Timiş.
Potrivit acestuia, în conformitate cu Ordinul prefectului Mircea Băcală, au avut loc controale la şaisprezece spitale din Timişoara şi teritoriu, în urma tragediei ce a avut loc la Maternitatea Giuleşti. ‘Am aplicat avertismente, sancţiuni şi amenzi. Spitalele amendate sunt cel de Psihiatrie Gătaia, cele Orăşeneşti din Ciacova şi Deta şi două din Sânnicolau Mare’, a arătat Mihoc.
În cele mai multe situaţii în care s-au semnalat deficienţe, inspectorii de la ISU au constatat că nu a existat rea voinţă sau nepăsare din partea celor ce au în sarcină PCI şi că au fost înaintate referate în care se menţionau problemele, dar din cauza lipsei de bani, deficienţele nu au fost înlăturate. Cele mai multe nereguli au fost constatate la extinctoare (număr prea mic sau nefuncţionale, cu furtunuri deteriorate de uzura îndelungată) şi dificultatea de utilizare la capacitate maximă a căilor de acces în spitale. ‘La Spitalul Judeţean din Timişoara am găsit stâlpi montaţi de administraţia locală în zona de acces şi deficienţe organizatorice, precum depozitarea în Arhivă a unor materiale inflamabile (alcool sanitar).
De asemenea, nu există un plan tehnic de PCI, iluminatul de siguranţă e nefuncţional, marcarea hidranţilor din interior nu este funcţională, improvizaţii la instalaţia electrică (siguranţe necalibrate-n.r.), uşile dintre etaje sunt din PVC şi nu sunt termorezistente, putând lua foc cu uşurinţă, nu există contract service cu persoane fizice sau juridice autorizate şi nici nu au personal specializat PCI’, a exemplificat căpitanul ISU Banat. Spitalelor verificate li s-a dat un termen de treizeci de zile pentru a-şi reglementa situaţia de PCI, după care va urma câte un nou control al ISU. Întrucât pompierii cunosc criza de fonduri cu care se confruntă sistemul sanitar, dacă se vor mai găsi deficienţe, se va acorda un nou termen de graţie. Responsabilii timişeni sunt convinşi că problemele nu se vor putea rezolva în totalitate, într-un timp scurt, din cauza lipsei banilor.
Managerul Autorităţii pentru Sănătate Publică (ASP) Timiş, prof. Horia Vermeşan, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va avea în vedere modernizarea sistemului de instalaţii electrice din spitale, pentru a nu se repeta o tragedie similară cu cea de la Maternitatea Giuleşti. ‘Dorim ca atunci când porneşte sistemul de semnalizare (declanşat de senzorii de fum, flacără sau căldură – n.r.) uşile de pe holurile spitalelor să rămână automat deblocate, tocmai pentru a evita blocarea bolnavilor în anumite secţii’, a spus Vermeşan. Căpitanul Lucian Mihoc, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat, a declarat pentru AGERPRES că dotarea cu astfel de instalaţii performante nu este prevăzută în normele interne.
‘Sunt uşi cu acces magnetic. În cazul unui incendiu, aceste uşi pot fi deschise cu cartele sau pot fi sparte de forţele de intervenţie, pentru a permite accesul pompierilor’, a spus Mihoc. AGERPRES