Spitalele din judeţul Vaslui au în prezent datorii de aproximativ 10 miliarde de lei, restanţe pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să le plătească înainte ca unităţile sanitare să treacă în administrarea autorităţilor locale.

Din cele 7 spitale din judeţ, doar două nu au datorii, Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, fiind pe primul loc în lista datornicilor, cu restanţe de 3,47 miliarde de lei, înregistrate către furnizorii de medicamente, prestări servicii, alimente, materiale sanitare, reactivi şi pentru servicii cu caracter funcţional.

”Spitalul de Urgenţă Bârlad înregistrează datorii de 3,42 miliarde lei pentru servicii de execuţie efectuate de terţi, medicamente, alimente, reactivi, materiale sanitare şi tichete de masă. Un debit mult mai mic are Spitalul Municipal Huşi, de 609 milioane lei, pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi, alte bunuri şi servicii. Unitatea medicală din Negreşti are datorii de 571 milioane lei, iar spitalul de Copii din Bârlad are datorii de 445 milioane lei”, a declarat, luni, Andrei Barbău, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui are datorii de peste 5 milioane de lei numai către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, din cauza acestei situaţii pacienţii fiind nevoiţi de cele mai multe ori să îşi cumpere singuri tratamentul de care au nevoie.

”La medicamente Spitalul Judeţean de Urgenţe are facturi neachitate de mai bine de şase luni”, a mai spus Andrei Barbău. Conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Vaslui declară că bugetul alocat spitalului a fost foarte mic în 2010 în comparaţie cu necesităţile.

“Sunt două lucruri importante pentru ca un spital să funcţioneze: medicamentele şi materialele sanitare. Peste tot sunt probleme, nu numai la noi. Facem faţă cu greu cheltuielilor”, a declarat, luni, Carmen Rotaru, directorul medical al SJU Vaslui. AGERPRES