spital urgenta cj.jpgCâteva spitale clujene au fost amendate cu 13.500 de lei din cauza neregulilor găsite în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor. Verificările au fost efectuate de o echipă de inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

În raportul prezentat, miercuri, la şedinţa de Colegiu Prefectural se precizează că au fost verificate 18 spitale şi s-au dat opt amenzi.

„Au fost verificate opt spitale clinice, şase spitale municipale şi orăşeneşti, trei institute medicale şi un centru de sănătate. Au fost aplicate 13 sancţiuni, din care cinci avertismente şi opt amenzi contravenţionale”, se arată în informarea prezentată de şeful ISU Cluj, generalul Vasile Şomlea.


Potrivit acestuia, cele mai frecvente nereguli au fost acelea că în spitale nu erau luminate căile de evacuare şi nu existau detectoare de fum. De asemenea, în spitale au fost montate uşi cu sistem electronic de închidere, care nu au şi un sistem de alarmare în caz de incendiu, blocându-se astfel evacuarea persoanelor. O altă problemă semnalată este aceea că în curţile spitalelor sunt atât de multe maşini încât este blocat accesul maşinilor de intervenţie.


„Căile de evacuare din spitale nu sunt marcate corespunzător cu indicatoare standardizate, astfel încât traseul acestora să fie recunoscut cu uşurinţă de utilizatori. La Institutul Oncologic Cluj nu este asigurată separarea cu uşă rezistentă la foc a arhivei faţă de casa scării, iar la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie este necesară o uşă incombustibilă, rezistentă la foc minim 15 minute”, se mai precizează în informare. La Clinica Ginecologie I şi la Clinica de Pediatrie II nu au fost montate detectoare de gaze naturale în încăperile unde sunt consumatori de gaz metan.


La rândul său, prefectul Florin Stamatian, care a condus ca medic un spital, a declarat că în Cluj există o problemă în ceea ce priveşte luarea unor măsuri de siguranţă în acele clădiri vechi în care funcţionează clinici. Acestea au peste 100 de ani şi uneori costurile modificărilor sunt foarte mari. „Ce trebuie făcut sunt instructaje, exerciţii de evacuare, semnalizarea căii de evacuare, dotarea cu extinctoare. Este bine să se ştie care sunt punctele slabe ale unităţilor spitaliceşti pentru a se acţiona în consecinţă în caz de nevoie”, a spus Stamatian.
Controlul a avut loc în perioada 23 august – 2 septembrie. AGERPRES