Municipiul Bistrita va beneficia, peste un an, de un spital destinat pacientilor care sufera de boala alzheimer, care va avea maximum 60 de locuri si va fi construit cu bani de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
Ideea construirii unui astfel de spital a demarat in urma cu doi ani si locatia initiala a fost aleasa in orasul Beclean, unde se afla un centru de asistenta sociala subordonat CJ, care are o relatie de colaborare cu fundatia olandeza „Karmen International”. Fundatia a venit cu propunerea ca aparatura existenta intr-un spital pentru bolnavii de alzheimer din Olanda, ce a fost dezafectat, sa fie trimisa in Romania, pentru a se putea deschide o unitate spitaliceasca de acest tip si aici.

Vicepresedintele CJ Bistrita-Nasaud, Ionel Tompa, a declarat ca amplasarea spitalului la Beclean ar fi costat peste 10 milioane de lei, insa la Bistrita costurile s-ar reduce la 2,1 milioane de lei, deoarece exista deja o cladire care poate fi modernizata si transformata in spital. In plus, MMFES a alocat deja in 2006 1,5 milioane de lei pentru acest proiect, la care s-au adaugat alti 600.000 de lei oferiti de CJ. Reprezentantii ministerului cer ca banii sa fie cheltuiti cat mai repede, in caz contrar nemaiputand fi alocate sume pentru lucrari ulterioare. Noul amplasament, care a fost agreat de conducerea CJ, va face obiectul unui proiect de hotarare al administratiei judetene, autoritatile sperand ca spitalul sa poata fi inaugurat in vara lui 2008.