Investiţiile într-o comunitate a femeilor specializate în asistenţă medicală reprezintă un rol-cheie în procesul de reducere a mortalităţii infantile şi a celei materne, în condiţiile în care, anual, peste 350.000 de femei mor în timpul sarcinii şi al naşterii şi mai mult de opt milioane de copii mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani, atenţionează Save the Children International, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei Salvaţi Copiii România (SCR), remis luni, în cadrul unui proiect amplu de dezvoltare a sistemului de sănătate, femeile cu doar câţiva ani de şcolarizare pot fi sprijinite şi instruite să acorde ajutor şi consiliere femeilor însărcinate şi să fie implicate în procesul de diagnosticarea şi tratare a celor mai frecvente boli ale copilăriei.
‘Femeile care activează în domeniul sănătăţii pot fi eroine ale comunităţii. O femeie care este educată în domeniul sănătăţii poate acorda ajutor medical în satul natal. Aceasta îşi poate ajuta familia, prietenii, comunitatea şi persoanele aflate în zone rurale greu accesibile. În acest caz, femeia devine un ambasador al sănătăţii. Prin campania ‘Fiecare copil contează’, Save the Children cere autorităţilor locale să crească numărul femeilor implicate în asistenţa medicală’, a declarat Jasmine Whitbread, Chief Executive al Save the Children International. În România, potrivit datelor Eurostat, numărul deceselor bebeluşilor cu vârsta sub un an din România a fost, în anul 2009, de 10,1 la mia de nou-născuţi, cea mai mare din Uniunea Europeană.
Prin contrast, Slovenia înregistrează o rată de 2,4 decese la mia de nou-născuţi. Datele Eurostat arată că acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou-născuţi în 1998, deci s-a înjumătăţit în 12 ani. În Uniunea Europeană, media mortalităţii infantile este de 4,59 la o mie de născuţi vii. Printre cauzele directe ale mortalităţii copilului imediat după naştere se numără prematuritatea, lipsa de îngrijire medicală a sarcinii, accesul redus al gravidei la informaţii şi control de specialitate, afecţiuni ale nou-născutului care ar putea fi tratate, cum sunt bolile respiratorii sau chiar diareea.
‘În România, foarte mulţi copii vin pe lume înainte de termen. Majoritatea prematurilor sunt născuţi de mame minore sau, din contră, de mame care au depăşit vârsta de 35 de ani, în general din medii vulnerabile socio-economic. Este crucial să prevenim şi să corectăm cauzele mortalităţii infantile, mai ales ca acestea ţin de justa informare a gravidei, precum şi de sprijinirea sectorului medical, în special a saloanelor pentru premature’, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte SCR.
Organizaţia Salvaţi Copiii va dedica maternităţilor din România campania de colectare a 2% din impozitul pe venit din 2011, astfel încât acestea să îi ajute pe copiii născuţi prematur să trăiască. Până la data de 15 mai, Salvaţi Copiii România desfăşoară campania „S-au născut ca să trăiască”, de conştientizare asupra mecanismelor simple pe care fiecare individ le are la îndemână pentru a-i ajuta să trăiască pe copiii veniţi pe lume prea devreme.
‘Prematurii sunt extrem de vulnerabili. Dar au venit pe lume şi de multe ori tocmai ei, prin voinţa lor de a trăi, ne dau cele mai emoţionante lecţii. Îngrijiţi medical în primele zile de viaţă, cruciale pentru prematuri, aceşti copii au toate datele pentru a creşte mari şi sănătoşi’, spune medicul pediatru Mihai Gafencu, vicepreşedinte Salvaţi Copiii România. Liderii lumii s-au angajat în anul 2000 să reducă dramatic mortalitatea infantilă şi a celei materne până în anul 2015. În contextul crizei economice mondiale, o serie de ţări au blocat investiţiile în domeniul sănătăţii, iar pentru pentru a îndeplini acest obiectiv şi pentru a ajuta milioane de fete şi femei este imperativă creşterea fondurilor în domeniul sănătăţii. Dintre cele opt Obiective ale Mileniului pe care toate statele le-au adoptat în anul 2000, cel privind sănătatea mamelor şi copiilor este crucial.
Obiectivul numărul patru este acela de a reduce mortalitatea copiilor sub cinci ani la o treime din nivelul anilor 1990, în vreme ce obiectivul numărul cinci vizează reducerea deceselor mamelor la naştere, la o pătrime din nivelul anilor 1990.
Organizaţia SCR este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin activităţi de lobby şi advocacy asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii promovează de 20 de ani drepturile copilului,
în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina