Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Timiş a început consultările cu specialiştii oncologi implicaţi în proiectul construirii Institutului Oncologic Timişoara, asupra structurii şi a dotărilor necesare. În acest scop, au fost contactate şi conducerile institutelor de profil din Iaşi şi din Cluj pentru conturarea proiectului.
”Echipei de medici i s-a cerut, de către prof. dr. Horia Vermeşan, director executiv al ASP Timiş, prezentarea în scurt timp a documentaţiei pe segmente de specialitate, respectiv chirurgie oncologică, imagistică şi tratament, oncologie medicală şi oncopediatrie, atât în ceea ce priveşte amplasamentul, spaţiile de incintă şi circuitele. De asemenea, ei trebuie să se pronunţe şi asupra dotărilor cu aparatura necesară şi obligatorie. La următoarea întâlnire, fiecare documentaţie va fi prezentată şi analizată atent, astfel încât întreaga construcţie să corespundă celor mai înalte standarde”, a declarat, marţi, Dana Şpac, purtător de cuvânt al ASP Timiş.
În prezent, sunt în derulare demersurile la Primăria Timişoara pentru obţinerea certificatului de urbanism necesar ridicării construcţiei, iar în curând se va finaliza şi caietul de sarcini necesar intrării în licitaţia pentru angajarea constructorului.
Ministerul Sănătăţii alocă 1 milion de lei pentru studiile şi proiectele necesare transformării clădirii neterminate a Spitalului Municipal într-un institut regional pentru tratarea cancerului, guvernanţii dând asigurări că finanţarea va continua până la finalizarea obiectivului, iar banii urmând să fie alocaţi în funcţie de necesităţi.
Startul construirii Institutului Oncologic la Timişoara a fost dat de fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac, în anul 2009, când a semnat protocolul de predare-primire a amplasamentului care se afla în proprietatea municipalităţii timişorene. El estima valoarea investiţiei la circa 60 de milioane de euro, spitalul urmând să deservească toate cazurile din zona de vest a ţării, respectiv judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, unde numărul bolnavilor de cancer este foarte mare. Doar în Timiş sunt înregistrate peste 15.000 de persoane afectate de această maladie, anual fiind luate în evidenţă câte 2.000 de noi cazuri.
Odată cu înfiinţarea Institutului Oncologic de la Timişoara, o responsabilitate va avea şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Victor Babeş” din oraş, care va trebui să pregătească un număr mai mare de specialişti. Ion Bazac declara, atunci, că UMF nu a avut cadre didactice pentru această specializare, deoarece nu a avut un Institut Oncologic. În prezent, bolnavii de cancer din vestul ţării sunt trataţi în clinicile aparţinătoare de Spitalul Municipal din Timişoara, unde s-a amenajat, în urmă cu aproape şase ani, un spaţiu în care funcţionează cele trei aparate de radioterapie cu energii înalte.
Pe de altă parte, incidenţa crescută a maladiilor canceroase în vestul ţării şi numărul insuficient de locuri pentru pacienţii afectaţi de aceste boli au determinat mediul privat să demareze un proiect de înfiinţare a unui Institut Oncologic privat la Timişoara. Acesta are şanse să se finalizeze înaintea Institutului Oncologic public pe care-l are în plan Ministerul Sănătăţii. AGERPRES