Specialiştii atrag atenţia că starea de sănătate orală şi generală a majorităţii populaţiei din oraşul Iaşi trebuie îmbunătăţită, mai ales că peste 22 la sută din persoane merg la medicul stomatolog doar „la nevoie”, deşi de la an la an se constată o ameliorare a afecţiunilor orale.
Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Unviersităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa, care este şi preşedintele Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie, susţine că majoritatea afecţiunilor orale pot fi prevenite dacă va fi redusă expunerea la factorii majori de risc şi se promovează un stil de viaţă sănătos.
„Factorii socio-comportamentali şi de mediu au un rol semnificativ în bolile orale, ceea ce poate fi modificat prin programele de promovare a comportamentelor sănătoase şi de a menţine o stare de igienă orală corespunzătoare, prin conştientizarea populaţiei”, a declarat prof. univ. dr Norina Forna.
Aceasta a prezentat un studiu conform căruia, pe parcursul a opt ani, peste 28.000 de persoane din oraşul Iaşi au beneficiat, în cadrul Caravanei Profilaxiei, de serviciile medicale gratuite şi peste 120.000 de produse de igienă orală. Alte 550 de cazuri sociale au beneficiat de tratamente susţinute de Facultatea de Medicină Dentară prin intermediul Fundaţiei Gr.T. Popa.
Anul acesta, în timpul Caravanei profilaxiei au fost 3.226 de beneficiari, 63,9 la sută dintre aceştia fiind femei. Media de vârstă a celor care au venit să îşi controleze starea de sănătate este de 50 ani, prezenţa tinerilor reprezentaţi de copii şi adolescenţi fiind redusă.
„Comparativ cu anul trecut se observa o creştere cu şase procente a afectării stării generale, în 2015 fiind un procent de 50,9%, şi de 56,1% în 2016, preponderente fiind afecţiunile cardiovasculare, hepatice şi diabetul care au înregistrat uşoare creşteri. Îmbucurătoare este scăderea cu 7% a prevalenţei afecţiunilor orale. Mă refer la boala carioasă, parodontală şi edentaţii. În anul 2016 a crescut, faţă de 2015, procentajul de persoane care folosesc aţă dentară, 20,3% – ceea ce înseamnă că metodele de igienă orală sunt cunoscute şi folosite de ieşeni”, a explicat prof. univ. dr Norina Forna.
În ceea ce priveşte analiza tratamentelor efectuate deja de pacienţi, statisticile arată că un procent uşor crescut în realizarea protezărilor fixe şi mobile, aspecte care influenţează în mod direct limitarea complicaţiilor. În privinţa utilizării produselor de igienă orală, pasta de dinţi este produsul utilizat cel mai frecvent, 97,2% din cazuri, apa de gură fiind utilizată, în procent de 44,3%.
Potrivit studiului, majoritatea persoanelor abordate realizează câte două igienizări pe zi, 65,6%, iar în 14,2% din cazuri chiar trei, procentajul de persoane care realizează o singură igienizare pe zi scăzând în anul 2016 cu aproape cinci procente faţă de 2015, de la 21,9 la sută la 16,5%. În ce priveşte înlocuirea periuţei dentare, aceasta se realizează cel mai frecvent de două, trei sau patru ori pe an. De asemenea, un procent de 8,5% dintre utilizatori înlocuiesc periuţa doar o dată pe an, iar 6,6% dintre ieşeni au afirmat că înlocuiesc periuţa de dinţi „la nevoie”.
„Aşadar populaţia din oraşul Iaşi devine din ce în ce mai conştientă de necesitatea respectării regulilor de bază ale igienei orale. O categorie spre care trebuie să ne concentrăm atenţia o reprezintă pacienţii care se prezintă la medicul stomatolog doar ‘la nevoie’, în procent de 22,8%, aceştia fiind supuşi riscului afecţiunilor acute care pot să apară imprevizibil”, a mai explicat prof. univ. dr Norina Forna.
Studiul arată un procent mai crescut al pacienţilor care îşi urmează controalele anuale, ponderea pacienţilor care îşi fac controale fiind de 44,8% fată de 30,8%. La aceasta se adaugă ponderea pacienţilor care realizează controale de două ori pe an, 24,5% în 2016 faţă de 15,6% în 2015.
Studiul a fost efectuat în cadrul Caravanei Profilaxiei, eveniment derulat în Iaşi sub coordonarea Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi, Facultatea de Medicină Dentară şi Societatea Studenţilor Stomatologi. În cadrul caravanei au fost implicaţi activ studenţi, rezidenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Medicină Dentară „Gr.T. Popa” din Iaşi. AGERPRES