Mai mulţi specialişti în domenii medicale au subliniat importanţa prevenţiei şi a screeningului în salvarea de vieţi, în special în domeniul patologiilor oncologice, în cadrul unei conferinţe destinate informării jurnaliştilor care a avut loc la Craiova, în perioada 8-10 decembrie.
„Încercăm să schimbăm paradigma în sistemul de sănătate şi să nu mai povestim de boli, de bolnavi, de tratamente, să povestim de faptul cum putem merge noi la medic când suntem persoane sănătoase şi să ne tratăm sau să prevenim bolile tocmai pentru a nu deveni pacienţi. Avem exemplul unor proiecte desfăşurate în România cu fonduri europene pe anumite screeninguri de patologii, una dintre ele este cancerul colorectal, unde incidenţa este una foarte ridicată în România şi acest program de screening s-a desfăşurat pe mai multe regiuni. (…) În cadrul acestor proiecte au fost testate aproape 200.000 de persoane, cărora li s-a dat un test pentru a verifica dacă au probleme de colon, urmând ca în pasul următor aceste persoane să fie îndreptate pentru o colonoscopie într-un centru dotat la nivel european, cu aparatură de ultimă oră, şi unde s-au depistat forme de cancer despre care acele persoane nu aveau idee. Practic am salvat multe vieţi. Ceea ce vrem să facem este să transformăm aceste proiecte pe fonduri europene într-un progrm naţional de screening pentru cetăţenii noştri, ca aceştia să poată beneficia, la fel ca cetăţenii europeni, de testare, înainte de a ajunge la un diagnostic. După cum ştim cu toţii, cu cât detectezi mai repede, cu atât calitatea vieţii e mai bună, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari şi cu atât costurile, inclusiv pentru tine ca pacient, sunt mai mici”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Persoanelor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală, dr. Michael Schenker, a subliniat importanţa informării pacienţilor şi a viitorilor pacienţi.
„Cred că a fost un eveniment extraordinar de important şi de binevenit, pentru că au fost prezentate două probleme de mare importanţă, anume screeningul şi vaccinarea, cel puţin în ceea ce priveşte HPV, prevenţia pentru cancerul de col uterin. Cred că experienţa celor care au participat la programele ROCAS de screening pentru cancerul colorectal este una extrem de relevantă şi importantă, pentru că sunt multe lucruri care au fost preluate din acele experienţe şi transpuse în programele naţionale. Cred că este foarte important, ca dumneavoastră, presa, să fiţi în temă şi cunoştinţă de cauză cu tot ceea ce se întâmplă în organizarea sistemului medical din ţară şi în tot ce se petrece cu aceste programe de screening, de prevenţie, cu ce se întâmplă cu Programul Naţional de Combatere a Cancerului, pentru că populaţia ţării trebuie să fie informată, toţi oamenii trebuie să ştie ce se întâmplă şi cred că ne puteţi ajuta foarte mult în implmentarea multora dintre programe, printr-o diseminare, conştientizare a populaţiei vizavi de planurile pe care le avem şi pe care le concepem”, a precizat, pentru AGERPRES, dr. Michael Schenker. AGERPRES