Specialişti din 11 ţări vor participa la un curs despre Parkinson şi tulburări ale comportamentului motor

muresanu_dafin.jpgSpecialişti din 11 ţări, printre care Franţa, SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia, Spania şi Italia, participă la cea de-a treia ediţie a “Cursului Internaţional de boală Parkinson şi tulburări ale comportamentului motor”, care are loc în perioada 2-4 aprilie în Poiana Braşov.

“Pe lângă liderii în domeniu din ţara noastră, evenimentul se bucură de participarea celor mai cunoscuţi specialişti ai lumii în domeniul bolii Parkinson. Programul ştiinţific este vast, temele fiind de mare actualitate”, a declarat preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), prof. dr. Dafin Mureşanu.

Vor fi prezentate câteva dintre proiectele realizate de către Societatea Română de Neurologie, cel mai important dintre acestea fiind Registrul Naţional de boală Parkinson(REPARK), care îşi propune să genereze primul program de evaluare a incidenţei şi prevalenţei bolii Parkinson în România.
În continuarea cursului se va desfăşura un alt eveniment educaţional, în perioada 5-6 aprilie, la Poiana Braşov, care are ca temă “Progresele abordării multidisciplinare în boala Parkinson avansată”.

“Evenimentul îşi propune să aducă în atenţia celor peste 200 de medici neurologi experienţele cu rezultate admirabile ale Centrelor de Expertiză în diagnosticul şi tratamentul bolii Parkinson avansate. Prin eforturile cumulate ale membrilor echipelor multidisciplinare din cadrul acestor Centre, pacienţii cu boala Parkinson avansată şi familiile lor pot beneficia de accesul la terapii avansate şi se pot bucura din nou de viaţă. În România există 10 Centre de Expertiză pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Parkinson avansate – în Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea. Acest eveniment este organizat cu sprijinul companiei AbbVie”, se arată în comunicatul de presă al SSNN.

Evenimentele sunt organizate de către SSNN în colaborare cu Societatea de Neurologie din România.

Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson. Boala Parkinson este a doua afecţiune neurodegenerativă după boala Alzheimer şi afectează, în special, persoane cu vârste de peste 65 de ani. În ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40-50 de ani. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie. La nivel mondial sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson. AGERPRES