În plin sezon de infecții respiratorii, specialiștii din Institutul „Cantacuzino”, prin studii și cercetări aprofundate, au în atenție aspecte ce privesc sănătatea publică. Rezultatul muncii lor se regăsește fie în diferite reviste/lucrări de specialitate, fie sunt teme de interes general dezbătute în cadrul unor conferințe internaționale. O astfel de întâlnire a fost și Conferința EUPertstrain/EUPertgenomics 2023 desfășurată la Barcelona, la care a participat doctor Georgeta-Cristina Oprea, cercetător științific în Laboratorul Infecții Respiratorii Bacteriene și membru al rețelei europene Pertussis, coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), îndeplinind rolul de punct de contact operațional pentru tusea convulsivă în România

Documentarea și schimbul de experiență în ce privește metodele utilizate în laboratoarele pentru diagnostic precum și tipizarea moleculară în domeniul tusei convulsive au constituit agenda conferinței din Spania. Au fost prezentate rezultatele unor studii recente în domeniul tusei convulsive pentru optimizarea diagnosticului la diferite categorii de vârste: noile metode de detectare a agentului patogen Bordetella pertussis în rândul copiilor și adolescenților prin recoltarea probelor de salivă folosind metode neinvazive de prelevare, diverse studii serologice la populația adultă, noi perspective de imunizare, inclusiv la femeile gravide și metode de secvențiere de nouă generație pentru caracterizarea tulpinilor. De asemenea, au fost discutate aspecte privind optimizarea continuă a metodelor de diagnostic și armonizare, epidemiologia cazurilor, îmbunătățirea schemelor de imunizare și a vaccinurilor care asigură protecție specifică.

Rezultatele mai multor studii realizate de participanți au fost concentrate pe diferențele ce apar între tulpinile circulante în urma administrării vaccinului pertussis acelular, atât în ceea ce privește virulența acestora, cât și simptomatologia specifică.

Laboratorul Infecții Respiratorii Bacteriene din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” realizează diagnosticul bacteriologic, molecular și serologic, atât al microorganismelor bacteriene implicate în etiologia infecțiilor respiratorii (streptococi beta-hemolitici, Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Corynebacterium spp.), cât și al infecțiilor produse de specii ale genului Enterococcus.

Acest laborator participă la derularea unor programe naționale în domeniul sănătății publice, prin asigurarea expertizei microbiologice de referință în scopul prevenirii și controlului bolilor cu etiologie provocată de germenii menținați.

Sursa: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”