Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că aprovizionarea cu medicamente şi accesul pacienţilor la terapii inovative este nu numai o problemă a României, ci şi a statelor semnatare a Declaraţiei de la Valletta.

„Grupul de la Valletta reprezintă 160 milioane de cetăţeni, respectiv 32% din populaţia Uniunii Europene. Pentru aceşti cetăţeni se caută cele mai bune soluţii privind accesul la terapii noi în ţările membre. Am discutat cu echipa tehnică, dar şi cu oficiali, aici, despre schimbul de posibile informaţii critice referitoare la politica medicamentului, în vederea creşterii accesului pacienţilor la terapii inovative, dar şi la terapii generice, precum şi alte lucruri care ţin de politica medicamentului în ţările respective”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă, după Reuniunea Comitetului Tehnic Valletta care a avut loc la Palatul Patriarhal din Bucureşti.

Ea a afirmat că accesul pacienţilor la terapii inovative nediscriminatorii este unul dintre obiectivele pe care România le va promova la viitoarea Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit ministrului, scopul Grupului de la Valletta este acela de a avea o politică comună, inclusiv privind achiziţia de medicamente şi a afirmat că „este foarte important să ai un număr mai mare de cetăţeni care trebuie să aibă acces la medicamente atât inovative, cât şi generice”. „Este vorba despre politici comune vizavi de medicament. Practic, ţările semnatare ale Declaraţiei de la Valletta asta doresc, doresc o evaluare a tehnologiilor medicale obligatorii. Este, de asemenea, unul dintre subiectele pe care România le va promova la viitoarea preşedinţie, dar nu este o noutate, este un dosar preluat de la Preşedinţia austriacă şi care nu va fi închis, după ştiinţa noastră, noi urmând să facem negocierile finale”, a mai susţinut ministrul Sănătăţii.

Specialiştii în evaluarea tehnologiilor medicale din 10 ţări s-au reunit la Bucureşti pentru a identifica metode care să asigure un acces mai bun al pacienţilor la terapii noi.

În perioada 26 -27 noiembrie 2018, Ministerul Sănătăţii a organizat la Palatul Patriarhal din Bucureşti cea de-a şasea Reuniune a Comitetului Tehnic de la Valletta. La eveniment au participat, alături de România, specialişti în tehnologii medicale şi oficiali din Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda, Malta, Cipru, Croaţia, Italia şi Slovenia.

În anul 2017, România a semnat Declaraţia de la Valletta, document care reprezintă un Acord de cooperare ce stipulează importanţa garantării accesului pacienţilor la medicamente şi terapii inovative, precum şi înfiinţarea unui Comitet tehnic alcătuit din specialişti în domeniu.

Comitetul tehnic de la Valletta are scopul de a identifica cele mai bune practici privind accesul la medicamente, precum şi mecanisme comune referitoare la evaluarea tehnologiilor medicale pentru noi molecule care urmează să intre în compensare. AGERPRES