Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Techirghiol, că are convingerea că la Constanţa va fi construit unul dintre primele spitale regionale din ţară, demersurile în acest sens fiind în derulare pentru ca unitatea medicală să fie construită printr-o colaborare între guvernele României şi Turciei.

„Ştiţi, prin programul de guvernare, Partidul Social Democrat şi-a asumat construcţia a opt spitale regionale. Trei dintre aceste spitale vor fi finanţate cu fonduri europene şi contrar celor spuse în spaţiul public, aceste spitale se vor face. Da, vorbim de 20 de ani despre spitale regionale, dar primii paşi concreţi s-au făcut în octombrie 2017, când primul teren a fost trecut în administrarea Ministerului Sănătăţii. De acolo, toate procedurile privind studiile de fezabilitate. Dar să revenim la Constanţa. (…) Noi am fost în Turcia şi am discutat cu cei de acolo, despre realizarea unui acord guvern – guvern pentru construcţia acestui spital regional Constanţa. S-au făcut paşi importanţi de atunci, s-a promovat în guvern un memorandum prin care se aprobă construcţia spitalului regional Constanţa în colaborare cu partea turcă. Partea turcă a trimis un acord de colaborare pe care Ministerul Sănătăţii l-a gestionat şi a fost trimis Ministerului Afacerilor Externe pentru agreement-ul părţii turce. Luni, la Guvern a avut loc o discuţie între doamna prim-ministru, ministrul Teodorovici şi domnul preşedinte Ţuţuianu (preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa – n.r.), discuţie în care s-au statuat exact termenii prin care acest spital regional se va construi în Constanţa”, a spus ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Sorina Pintea a menţionat că are convingerea că la Constanţa va fi construit unul dintre primele spitale regionale din ţară. „Convingerea mea este că va fi unul din primele spitale regionale gata. (…) Domnul Teodorovici a dat un termen 2020, în ideea că lucrurile se vor mişca mai repede. La nivel guvern – guvern, în relaţiile internaţionale sunt de parcurs mai mulţi paşi. Important este că s-a găsit soluţia, este şi soluţia de finanţare, ieri am avut o discuţie cu board-ul BERD-ului, aşteptăm agreement-ul acesta guvern – guvern. Pentru că, în aceste condiţii, nu mai este nevoie să parcurgi toate aceste etape de proceduri pe care le parcurgem noi cu spitalele regionale pe care le vom finanţa din fonduri europene şi lucrurile se vor desfăşura mult mai repede. Domnul Teodorovici a promis şi să ştiţi că se va ţine de cuvânt, a spus că nu vine la Constanţa până nu are totul concret şi pornit”, a declarat Pintea.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, până la sfârşitul lunii în curs vor fi stabilite etapele ce trebuie parcurse pentru a începe construirea spitalului regional. „Săptămâna aceasta se vor stabili priorităţile, obiectivele şi termenele, urmând ca undeva pe la sfârşitul lunii să avem date exacte, cu priorităţile şi cu paşii care trebuie făcuţi pentru a începe construcţia acestui spital regional”, a mai afirmat reprezentantul CJ Constanţa. AGERPRES