Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Bistriţa, că există solicitări din Republica Moldova de ocupare a unor posturi vacante de medici de familie în România, însă, pentru că diferă condiţiile de practicare a acestei specialităţi în cele două ţări, a cerut comisiilor de evaluare să se asigure că acceptă medici bine pregătiţi.
„Am avut şi avem solicitări, la centrul de resurse umane al Ministerului Sănătăţii, pentru această specialitate de către medicii care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt puţin mai greoaie, pentru că în România rezidenţiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultăţii, poţi să faci medicină de familie, şi atunci este nevoie de un timp de echivalare. Luăm în calcul şi asta, respectiv să vină şi la noi medici, cum ai noştri au plecat, dar eu vreau să mă asigur şi am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte, foarte atente, pentru că noi avem nevoie de medici bine pregătiţi”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul a admis că medicina de familie este deficitară, având în vedere că există aproximativ 700 de posturi vacante sau care se vor vacanta, prin pensionare, în următorii ani, dar spune că a existat o perioadă în care „politica de resurse umane a Ministerului Sănătăţii a fost politica Occidentului” şi abia în 2018 a crescut numărul de posturi scoase la rezidenţiat pentru această specialitate.
„Politica de resurse umane a Ministerului Sănătăţii, până la un moment dat, a fost politica Occidentului. Practic, s-au scos la rezidenţiat specialităţi de care era nevoie în afară. Aşa este, a fost o realitate. Partea ciudată este că aveam foarte multe specialităţi deficitare şi n-am regăsit nici în coordonare la rezidenţiat. Abia acum, din 2018, am început să cerem universităţilor să aibă coordonatori pe anumite specialităţi deficitare”, a explicat Pintea.
Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la împrumutul pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială, bani care să fie direcţionaţi preponderent spre medicina de familie, spunând că, potrivit celor mai recente informaţii, suma împrumutată va fi de 650 de milioane de dolari. „Ministerul de Finanţe a negociat şi negociază încă un împrumut cu Banca Mondială, de 800 de milioane de dolari. Am înţeles, după ultima discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru Teodorovici, că s-a convenit o sumă de 650 milioane de dolari în final, bani care să meargă preponderent în medicina de familie”, a mai precizat ministrul Sorina Pintea. AGERPRES