Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a întâlnit pe 22 octombrie cu omologul său din Republica Moldova, Silvia Radu, discuţiile axându-se pe planul comun în domeniul ştiinţelor medicale şi tehnologiei, pe colaborarea în domeniul transplantului şi al medicamentelor.

„Am aşteptat cu foarte mult interes această întâlnire având în vedere faptul că avem un plan pe care va trebui să îl dezvoltăm şi să îl semnăm, un plan care include acţiuni în domeniul ştiinţelor medicale şi tehnologiei. Moldova este foarte apropiată nouă. Am găsit foarte multe puncte comune. Am stabilit principalele coordonate după care vom continua colaborarea noastră, am stabilit principalele direcţii de acţiune, inclusiv persoanele care vor fi în contact cu Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova şi ne-am reiterat sprijinul pentru reformele începute acolo şi de ce nu o continuare colaborării privind reforma şi modul în care se doreşte schimbarea sistemului acolo în bine. Este vorba despre colaborare în domeniul agenţiei de e-health pe care noi o creăm acum. Este vorba despre o colaborare în domeniul transplantului, medicamentelor. În Moldova există o agenţie de transplant care funcţionează foarte bine în acest moment şi colaborarea va fi de gen Eurotransplant, adică să încercăm şi noi să armonizăm legislaţia în domeniu şi să colaborăm pe toate palierele ce ţin de transplant”, a declarat Pintea.

Silvia Radu a mulţumit pentru sprijinul oferit de partea română în implementarea reformelor din domeniul Sănătăţii. „Am început implementarea reformelor în sistemul de medicină şi sănătate publică, care, sper eu, va duce la atingerea acelor standarde europene pe care ni le dorim cu toţii în Republica Moldova şi în acest sens aş vrea să mulţumesc doamnei ministru pentru sprijinul pe care ni-l oferă în implementarea acestor reforme, astfel încât să obţinem ca medicii din Republica Moldova să nu îşi dorească să plece din ţară şi să aibă posibilitatea să exerseze profesia în republica noastră. În acest sens, am discutat şi acel acord şi plan de acţiuni pe care ni-l propunem pentru 2018 – 2020 prin care vom face şi schimb de experienţă şi schimb de medici, colaborări în domeniul implementării sistemelor de gestiune în Sănătate şi multe alte proiecte pe care am auzit că Guvernul din România este gata să le sprijine şi vom prelua şi experienţa de reformă a sistemului de urgenţă pe care îl avem şi ni-l dorim să fie la fel de eficient ca şi în România”, a spus ministrul Sănătăţii de la Chişinău.

Radu a precizat că în Republica Moldova în prezent se desfăşoară reforma medicinei primare, urmând să se treacă la cea a spitalelor. „Acum suntem în reforma medicinei primare. Cred că este un lucru pozitiv că medicii din Republica Moldova vor avea prin implementarea acestei reforme salarii comparabile cu cele din România şi Europa. Avem de făcut reforma spitalicească. Vom prelua şi experienţa României în acest sens”, a precizat ea. AGERPRES