Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Sorin Gabriel Ungureanu, a afirmat, la o dezbatere pe teme de sănătate, că în lipsa unei infrastructuri adecvate nu se poate asigura nici siguranţa pacienţilor, nici a personalului medical.

„Din punct de vedere al calităţii, un act medical, în absenţa unei infrastructuri adecvate, nu se poate desfăşura iar lipsa unei infrastructuri adecvate nu poate asigura nici siguranţa pacienţilor, nici a personalului medical. (…) Pentru a preveni reapariţia unor asemenea tragedii, pe lângă aflarea cât mai rapidă a cauzelor, pentru a putea lua măsuri concrete în vederea preîntâmpinării repetării lor, cred că ar trebui să conştientizăm profesioniştii de necesitatea autoevaluării propriei activităţi, a eficacităţii şi eficienţei serviciilor pe care le oferă raportându-se la anumite reglementări, la anumite standarde”, a declarat preşedintele ANMCS.

El a anunţat că, în prezent, instituţia sa lucrează cu specialişti din Ministerul Sănătăţii în stabilirea unor cerinţe „minimale” pe care unităţile sanitare să le poată îndeplini „rapid”, astfel încât să scadă riscul de evenimente adverse.

„Riscul de evenimente adverse nu putem să îl anulăm, nu putem să le ducem la zero. Putem să scădem probabilitatea de manifestare a acestui risc şi până la sfârşitul acestei săptămâni – sper să nu greşesc – vom ieşi cu un set de propuneri pentru unităţile sanitare, propuneri care se vor concretiza şi în cerinţe de monitorizare tematică pe care ANMCS a declanşat-o în această perioadă, în care a suspendat vizitele de evaluare tocmai pentru a nu crea dificultăţi suplimentare celor care sunt în prima linie a luptei cu această pandemie. Monitorizarea tematică va vrea ca, prin nişte teme punctuale, să încerce să furnizeze informaţii celor din unităţile sanitare despre lucruri minimale pe care ar trebui să le facă pentru a preîntâmpina, pentru a scădea probabilitatea acestor riscuri”, a explicat Sorin Gabriel Ungureanu. AGERPRES