Ministrul Sanatatii si primarul general al Capitalei au stabilit, in intalnirea de pe 2 iulie, sa constituie un grup mixt de lucru care sa elaboreze strategia privind trecerea spitalelor la administratiile locale si constructia de locuinte pentru rezidenti si medici tineri.
„Sper ca a fost o intalnire fructuoasa. Am discutat trei probleme. Am decis constituirea unui grup de lucru comun – Ministerul Sanatatii si Primaria Capitalei -, pentru trecerea spitalelor in administrarea comunitatilor locale, de la reparatii, consolidari, pana la management, si acest exemplu va fi extins si in alte zone, adica sa cointereseze comunitatile locale in activitatea spitalelor. Al doilea aspect a vizat ideea de a continua un program al Ministerului Sanatatii de constuctie de locuinte pentru rezidenti si medici tineri si asigurarea unor terenuri necesare pentru constructia de spitale in sectorul 3, unde exista 375.000 de oameni care muncesc si locuiesc, dar si pentru sectoarele 4 si 6, cat si reconstituirea pe baze noi a cabinetelor scolare”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii.
Edilul sef a mai spus ca spatii exista si daca va fi nevoie va face chiar exproprierea celor care le-au luat ilegal. „Facem expropierea celor care le-au luat ilegal. Se gasesc terenuri, intrucat vizeaza interesul public, nu incap discutii privind preluarea lor”, a precizat Oprescu.
Totodata, primarul general a anuntat ca pentru terenurile Ministerului Apararii, ministrul Sanatatii va trebuie sa discute in Guvern, iar el il va contacta personal pe ministrul Apararii. „Este vorba ca unitatile dezafectate sa intre in circuit normal”, a adaugat Oprescu.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat, la finalul intalnirii, ca grupul de lucru are termen in 31 august pentru a prezenta raportul privind strategia propusa acum.
„Grupul de lucru va prezenta raportul la 31 august, iar in 1 septembrie sa demaram programul. In Bucuresti sunt peste doua milioane de oameni, este centru universitar si sunt medici de elita, de aceea trebuie o strategie sanitara. Primarul a fost extrem de cooperant, am convenit in jumatate de ora o strategie, intrucat am discutat lucruri pe care le-am gandit la fel. Dupa ce vom avea raportul, vom putea stabili impruna si alte nevoi ale sistemului sanitar bucurestean”, a adaugat ministrul Sanatatii.
Demnitarul a precizat ca daca raportul prevede ca ar fi nevoie de modificarea legii, Ministerul Sanatatii va initia un act normativ pentru modificarea legislatiei.
„Daca cei pusi sa lucreze isi vor face datoria, vom avea un raport la 31 august, dupa care vom putea lucra si, daca va fi nevoie de modificarea legii, atunci vom face tot ce va fi nevoie”, a spus Nicolaescu, care i-a multumit primarului general pentru „toata deschiderea si colaborarea”.