Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este nemultumit de oferta Ministerului Sanatatii privind transferul spitalelor in administrarea municipalitatii.
„Pentru mine, ca primar general, ca profesor sau medic, preluarea spitalelor nu este un moft, ci o necesitate reala a sistemului de sanatate. In prezent, sistemul este depasit, oamenii nu pot fi tratati corespunzator, in spitale nu exista medicamente, personalul medical este prost platit. Directorii spitalelor sunt nevoiti sa ceara amanarea platilor la facturile de utilitati publice pentru ca nu au bani suficienti. Bolnavii cronici nu gasesc in farmacii medicamente”, a spus Oprescu.
Edilul sef a aratat ca intentia Ministerul Sanatatii este de a initia un proiect-pilot privind transferul spitalelor din Capitala, nu este lucrul pe care il astepta din partea Guvernului. „Eu lupt pentru trecerea spitalelor in administrarea comunitatilor locale, in cunostinta de cauza. Am fost presedintele Colegiului medicilor, vicepresedintele Comisiei de sanatate din Senat, timp de doua legislaturi si pot sa va spun ca din aceste conditii am evaluat foarte bine sistemul sanitar din Romania. Consider ca trebuie sa imprumutam din experienta altor state. Educatia si sanatatea sunt vitale pentru orice societate”, a mai spus primarul general.
El a subliniat ca la discutiile din vara pe care le-a avut cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cand a fost stabilita elaborarea unei strategii in acest domeniu, care sa prevada aspectele legate de reparatie si managementul unitatilor spitalicesti, termenul este depasit. „Primaria Capitalei si Ministerul Sanatatii au stabilit sa se constituie o comisie mixta formata din specialisti ai primariei si Ministerului Sanatatii, dar acest lucru nu s-a intamplat. Termenul pentru elaborarea unei strategii a fost 31 august si este cu mult depasit. Vorbim de nerespectarea promisiunilor. Municipalitatea si-a desemnat reprezentantii, dar degeaba”, a subliniat Sorin Oprescu.
Primarul general a aratat ca solutia propusa de preluare in administrarea municipalitatii a spitalelor este o solutie viabila, deoarece administratia locala are bani suficienti pentru cheltuielile de reparatii, consolidare, plata utilitatilor. El a tinut sa mentioneze ca preluarea de catre primarii a unitatilor de invatamant (scoli si gradinite) a insemnat un real succes, in beneficiul copiilor si parintilor.
„Domnule ministru, nu cer sa-mi dati mie Sorin Oprescu, trei, cinci sau sapte spitale si nu vreau sa faceti un proiect pilot. Trebuie sa luati masurile care se impun, astfel incat banii sanatatii sa se regaseasca in sistem”, a punctat primarul general, in finalul declaratiei sale de presa.
La finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a anuntat ca Executivul va initia un proiect-pilot prin care o parte dintre spitalele din Capitala vor fi trecute in administratia Primariei Capitalei. Transferul urmeaza sa fie reglementat printr-o ordonanta de urgenta privind descentralizarea in sistemul sanitar, care va fi prezentata Executivului saptamana viitoare, de catre Ministerul Sanatatii.