România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului la sân, dar şansa de vindecare a tumorilor mamare poate fi de 100%, dacă acestea sunt depistate în fază incipientă.
Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, cancerul de sân, urmat de cancerul de col uterin, reprezintă cele mai frecvente forme de cancer care afectează femeile din România. Specialiştii susţin, pe de o parte, că multe formaţiuni canceroase apar sub forma unor noduli care pot fi detectaţi în mod uzual prin palpare, iar, pe de altă parte, că există însă numeroase cazuri în care aceşti noduli nu sunt detectaţi la palpare din cauza dimensiunii foarte mici sau faptului că sunt situaţi într-o zonă adâncă şi mai greu accesibilă în interiorul organismului.
Inventată de specialiştii japonezi în ecografie, sonoelastografia este o nouă tehnică ecografică ce măsoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei înlătură multe dintre dificultăţile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adâncimea de penetrare şi rezoluţia) cu sensibilitatea la diferenţele de rigiditate ale ţesuturilor analizate. Metoda permite detectarea şi localizarea tumorilor, atunci când ele au o elasticitate diferită faţă de ţesutul din jur, fiind complementară mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler şi rezonanţei magnetice nucleare.
„Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţii”, a explicat dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generală la Centrul Medical Focus. Elasticitatea tumorilor canceroase este redusă faţă de cea a tumorilor necanceroase, astfel că metoda poate diferenţia, cu o acurateţe ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie este aplicabilă tumorilor de dimensiuni mici, ceea ce implică o diagnosticare precoce a cancerului mamar.
Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelastografia are o specificitate de 93% şi o sensibilitate de 80%, o putere predictivă pozitivă de 85,3% şi o putere predictivă negativă de 90,3%. Rezultatul examinării e interpretat conform unei scale de culori, de la roşu până la albastru, numerotată de la unu la cinci, în funcţie de gravitatea bolii. Culoarea roşie indică o elasticitate mare a sânului. O tumoră cu elasticitate scăzută înseamnă cancer, iar culoarea predominantă este albastru intens.
Unul dintre avantajele acestei investigaţii este lipsa durerii. În plus, este non-invazivă, sânul nu este iradiat şi nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate să fie folosită pentru alte investigaţii medicale la nivelul unor ţesuturi moi şi dificil de evaluat: tiroidă, prostată, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular . Metodă de diagnosticare a cancerului de sân, complet neinvazivă şi neiradiantă, care implică costuri reduse şi o perioadă de timp foarte scurtă pentru obţinerea rezultatului, sonoelastografia poate reduce numărul biopsiilor.
„În cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic între 3 şi 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela că nu iradiază sânul, aşa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetată oricât de frecvent fără a determina efectele secundare ale iradierii, fiind în acelaşi timp nedureroasă. Aplicată corespunzător şi în coroborare cu celelalte metode de explorare ale sânului, aceasta micşorează semnificativ necesitatea puncţiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%”, a adăugat dr. Cornel Lungu.
Principalul dezavantaj este acela că imaginea elastografică şi scorul de elasticitate sunt influenţate de creşterea presiunii aplicate asupra sânului în momentul efectuării elastografiei. Pentru obţinerea unor imagini şi scoruri cât mai nealterate, trebuie aplicată o presiune uşoară şi constantă asupra sânului, ceea ce presupune experienţă şi abilitate din partea tehnicianului. Preţul unei investigaţii este de 150 de lei. AGERPRES