Un sondaj Ipsos arată ce cred oamenii din întreaga lume despre vaccinurile COVID-19

Un nou sondaj realizat de firma de cercetare de piață Ipsos a chestionat oamenii din întreaga lume cu privire la atitudinea lor față de vaccinurile COVID-19, iar rezultatele relevă diferențe naționale puternice atunci când vine vorba de speranța că un vaccin va fi disponibil în curând și disponibilitatea de a se vaccina.

În prezent Organizația Mondială a Sănătății monitorizează 170 de potențiale vaccinuri, 9 dintre acestea intrând în faza a treia a studiilor clinice, cea mai avansată. În mod normal dezvoltarea unui vaccin durează ani de zile însă cercetătorii speră să reducă intervalul de timp la doar 12 sau 18 luni. Însă dacă un vaccin va fi dezvoltat în curând, acesta va fi eficient doar dacă oamenii sunt de acord să fie imunizați iar sondajul Ipsos arată ca aceștia au atitudini care variază foarte mult de la țară la țară.

Uite ce arată rezultatele firmei de cercetare a pieței:

SUA nu este singura țară cu un contingent de anti-vaxxeri. 33% dintre respondenții din Germania, Italia și Suedia spun că nu ar primi un vaccin dacă ar fi disponibil unul.

covid 19 vaccine global poll

China iese în evidență drept cea mai pro-vaccin țară. 97% dintre respondenți spunând că vor primi un vaccin când va fi disponibil unul. Rusia se află la celălalt capăt al spectrului, aproape jumătate dintre ruși spunând că nu intenționează să se vaccineze.

Rusia a aprobat luna trecută unul dintre candidații săi, vaccinul Sputnik, pentru a fi utilizat la unii pacienți înainte de finalizarea studiilor clinice, ceea ce oamenii de știință din alte țări au avertizat că ar putea eroda încrederea în vaccinurile din întreaga lume în cazul în care apar probleme.

Per total, 74% dintre oamenii din întreaga lume au declarat că vor primi un vaccin COVID-19.

În întreaga lume, oamenii care au afirmat că nu vor primi un vaccin au motivat că sunt mai preocupați de posibilitatea apariției efectelor secundare.

covid 19 vaccine global poll 3

Al doilea motiv cel mai frecvent invocat este credința că vaccinul nu va fi eficient. Lipsa de încredere în eficacitatea vaccinurilor ar putea avea consecințe grave pentru combaterea pandemiei.

“Deficitul de 26% în încrederea în vaccin este suficient de semnificativ pentru a compromite eficacitatea lansării unui vaccin COVID-19”, a declarat Arnaud Bernaert de la Forumul Economic Mondial, potrivit unui comunicat de presă. „Prin urmare, este esențial ca guvernele și sectorul privat să lucreze împreună pentru a câștiga încrederea și să se asigure că nevoile programului mondial de vaccinare vor putea fi acoperite de capacitatea de producție”.

Cea mai mare parte a lumii este destul de pesimistă cu privire la perspectiva unui vaccin disponibil în următoarele patru luni. La nivel global, 59% dintre oameni au declarat că nu cred că un vaccin va fi gata până la sfârșitul anului 2020.

covid 19 vaccine global poll 2

Marea excepție: China, unde 87% din persoanele intervievate cred că un vaccin antiCOVID-19 va fi gata până la încheierea anului. În mod similar, țări optimiste au fost si Arabia Saudită (75%) și India (74%).

În Statele Unite doar o treime din respondenți cred că un vaccin va fi disponibil în următoarele patru luni.

Alte țări extrem de pesimiste sunt Germania (doar 24% cred că un vaccin va fi disponibil până la sfârșitul lui 2020), Japonia (22%) și Polonia (22%).

 

 

 

Material preluat integral si tradus de pe www.businessinsider.com