Cercetătorii afirmă că adulții care dorm frecvent în timpul zilei au un risc mai mare de hipertensiune arterială primară și accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu dorm niciodată sau foarte rar.

De asemenea, participanții care au dorm mai des în timpul zilei au mai multe șanse de a avea mai multe comorbidități și mai multe tulburări ale somnului, cum ar fi insomnia, sforăitul sau apneea în somn, potrivit datelor publicate în Hypertension.

„Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni se bucură de un pui de somn regulat, sau chiar zilnic”, declară dr. E. Wang, profesor și președinte al departamentului de anestezie la Spitalul Xiangya Central South University din Hunan, China.

”Chiar dacă dormitul pe timpul zilei nu este dăunător, mulți oameni care dorm pe timpul zilei pot face acest lucru din cauza calității slabe a somnului pe timp de noapte. Calitatea slabă a somnului pe timp de noapte este asociată cu o sănătate mai proastă, iar somnul nu este suficient pentru a compensa acest lucru. Acest studiu reflectă alte constatări care, în general, arată că somnul frecvent pe timpul zilei pare să reflecte un risc crescut de probleme cardiace și alte probleme”, afirmă Michael A. Grandner, coautor al noului scor de sănătate Life’s Essential 8 CV, stabilit de Asociația Americană a Inimii.

Durata somnului a fost adăugată scorului Life’s Simple 7, ca fiind a opta măsură pentru sănătatea cardio-vasculară optimă și pentru sănătatea creierului.

Aproximativ 80% dintre americani prezintă o calitatea scăzută până la moderată a sănătății cardio-vasculare, cele mai mari lacune fiind observate în dietă, activitate fizică și IMC.

Dormitul frecvent pe timpul zilei și riscurile sale

Pentru a înțelege mai bine relația dintre frecvența somnului în timpul zilei și incidența hipertensiunii arteriale primare sau a accidentului vascular cerebral, cercetătorii din China au evaluat datele a 358.451 de participanți fără hipertensiune sau accident vascular cerebral în momentul începerii studiului (vârsta medie, 55 de ani, 43% bărbați). Durata medie de urmărire a fost de 11,16 ani.

Dormitul în timpul zilei a fost auto-raportat cu următoarele răspunsuri: niciodată/rar, uneori, de obicei sau prefer să nu răspund.

Cercetătorii au observat că participanții care au raportat că dorm de obicei aveau un risc mai mare de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, comparativ cu participanții care au raportat că dorm rar sau niciodată în timpul zilei.

Cercetătorii au observat că persoanele care au raportat că dorm frecvent în timpul zilei erau preponderent bărbați, în vârstă, cu un venit mai mic și cu un IMC crescut. De asemenea, prezentau un istoric al fumatului, tulburări psihice, colesterol mărit și diabet. Persoanele care au raportat somnul în timpul zilei au avut mai multe șanse să doarmă mai mult pe timp de noapte și au raportat probleme de somn, inclusiv insomnie și sforăit.

 

Sursă: www.healio.com