In cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale pentru Management Medical Modern, desfasurata in perioada 16-18 noiembrie la Poiana Brasov, au fost prezentate studii de caz si solutii de imbunatatire a actului managerial in domeniul medical in Romania, axate pe teme de mare interes pentru managerii de spitale din tara: perspective si provocari in dezvoltarea manageriala, economia resurselor, comunicare.
Una dintre alocutiunile care au avut un impact major asupra participantilor la aceasta conferinta a fost prezentarea cu titlul “Solutii economice de confort, igiena si eficienta energetica in institutiile medicale romanesti”, sustinuta de Tiberiu Andrioaiei, Directorul Diviziei DEKO Professional de la Policolor.

In cadrul acestei alocutiuni interactive, Directorul DEKO Professional s-a referit in mare parte la modalitatile de maximizare a eficientei energetice, prezentand totodata cateva posibilitati de crestere a confortului termic prin care sa se reduca in acelasi timp costurile implicate.

Ideea centrala a prezentarii a constituit-o optimizarea raportului costuri-beneficii in ceea ce priveste agentul termic.

Prin eficienta energetica, mai aproape de Europa

Asumptiile implicate au tinut de simtul comun al lucrurilor, drept pentru care prezentarea a fost clara, usor de urmarit, iar punctul de vedere foarte bine argumentat a starnit reactii si intrebari din partea multora dintre cei prezenti in sala. Pe scurt, Domnul Tiberiu Andrioaiei a scos in evidenta urmatoarele:
Una dintre conditiile necesare pentru ca un spatiu inchis delimitat sa fie locuibil, fie ca ii spunem casa, birou, apartament, salon de spital, etc., este ca acel spatiu sa fie incalzit optim. Incalzirea optima a unui spatiu nu implica insa doar necesitatea existentei unor surse de caldura in acel spatiu, ci si faptul ca acesta sa fie bine izolat, etansat, intr-un cuvant, sa nu piarda caldura investita in el.

Totodata, Directorul DEKO Professional a aratat cum o astfel de izolare duce la scaderea costurilor pentru agentul termic cu cca. 20%, bani care pot fi utilizati pentru alte costuri.

Solutiile prezentate pentru mentinerea caldurii in spatiile inchise delimitate s-au referit la modalitatile de invelire a cladirilor si de izolare termica a acestora in vederea a trei aspecte importante:

– Protejarea cladirilor si mentinerea lor operationala un timp mai indelungat, acestea fiind astfel mai rezistente la factorii de eroziune exterioara;

– Confortul si sanatatea celor care le locuiesc;

– Scaderea costurilor termice;

La acest moment, in Romania, incalzirea unui spatiu locuibil implica resurse materiale pe care nu intotdeauna persoanele fizice, companiile private sau institutiile publice si le pot permite, indeosebi deoarece spatiul respectiv nu este bine izolat si pierde caldura investita in el. Ca atare, nu beneficiem de ceea ce platim si platim mult pentru agentul termic deoarece cele mai multe cladiri nu sunt dotate cu izolare termica, iar dintre cele care au o astfel de izolare termica, nu toate au una calitativa, conform standardelor in domeniu.