Natura complexa a diferitelor spatii din spitale impune instalarea unor sisteme de protectie la incendiu capabile sa raspunda nevoilor de siguranta specifice fiecarei zone (intrare/ iesire, parcare, receptive ATI, sala de operatie, salon pacienti, camera asistente, spatii comune, farmacie, birouri, camera tehnica). De asemenea, aceasta multitudine de spatii cu diferite caracteristici creste riscul producerii unui incendiu mai ales prin:

  • existenta produselor combustibile;
  • prezenta echipamentelor electrice, a surselor de alimentare in apropierea gazelor volatile si a amestecurilor pe baza de alcool;
  • scurgerile de oxigen;
  • cablurile electrice invechite;
  • eroarea umana.

Un inalt nivel de protectie la incendiu este asigurat de instalarea sistemelor de detectie, alarmare, stingere si desfumare care sa combata incendiul in orice stadiu si care sa contribuie la evacuarea in siguranta a oamenilor. In plus, acestea trebuie sa deserveasca eficient spatiile in care sunt  instalate.

Sistem de detectie timpurie a fumului

Detectia prin aspiratie a fumului cu VESDA-E VEA realizeaza o detectare sigura a fumului pe baza de laser cu scopul a elimina din timp posibilitatea declansarii unui incendiu. VESDA-E VEA permite testarea si mentenanta la un detector central, eliminand nevoia de a intra in spatii protejate precum salile in care se afla pacientii. Detectia timpurie avertizeaza personalul inainte ca un incendiu sa izbucneasca si sa devina devastator.

Sensibilitatea ridicata a acestui sistem ofera posibilitatea de a seta praguri de alarma pentru avertizarea cat mai timpurie posibila a unui incendiu chiar si in zonele cu flux de aer ridicat, cum ar fi conductele sau spatiile mari si deschise, unde fumul poate fi diluat. Aceasta caracteristica contribuie si la reducerea alarmelor false. In plus, sistemul se poate integra cu echipamentele de notificare in masa (mass notification).

Sistem de detectare a scurgerilor de oxigen

VESDA Sensepoint XCL – Large Bore este o solutie de detectare care foloseste tubulatura de aspiratie pentru o detectare de calitate superioara a gazului prin prelevare multipunct. Solutia asigura detectarea sigura a gazelor in vederea protejarii utilizatorilor cladirii si a supravegherii proceselor simultan cu semnalizarea fazelor incipiente ale unui incendiu deja declansat.

Alarmare si comunicatii de urgenta

In cazul aparitiei unei surse de foc, sistemul de detectie incendiu comunica cu sistemul de alarmare, care la randul sau ruleaza mesaje preinregistrate pentru alarrmarea si ghidarea catre iesiri a pacientilor, vizitatorilor si a personalului medical. Acelasi sistem are si functii de adresare publica si permite difuzarea de mesaje pentru informarea pacientilor, a vizitatorilor sau a personalului medical. Un tip aparte de comuncatii este reprezentat de sistemul de apelare medicala (nurse call) care permite contactarea si alertarea personalului de ingrijire atat acustic, cat si vizual de catre pacient prin apasarea unui buton.

Sistem de desfumare

Desfumarea reprezinta o masura esentiala de protectie la incendiu pentru eliminarea gazelor fierbinti si a noxelor generate de materialele expuse la foc si temperaturi extreme. Standardele de siguranta publica prevad ca imobilele clasificate cu risc de incendiu sa fie dotate cu sisteme de alarma conectate cu sistemele de desfumare, care in momentul detectarii unui incendiu sau a unei scurgeri de fum, genereaza alarma si actioneaza automatizarile de ferestre sau centrala de comanda la care sunt conectate una sau mai multe sisteme de desfumare.

Sistem de stingere cu gaze inerte

Tehnologia de stingere cu gaz de la Wagner foloseste gaze inerte (azot si argon) sau dioxid de carbon. Aceasta se bazeaza pe principiul de eliminare a oxigenului. Prin introducerea unui agent gazos de stingere in atmosfera incaperii, nivelul de oxigen este redus pana la nivelul la care procesul de combustie este oprit. Principalele gaze inerte folosite ca agenti de stingere sunt: IG 100 (Azot / Nitrogen), IG 541 (Inergen, contine Azot, Argon si Dioxid de Carbon), IG 01 (Argon) si IG 55 (contine Azot si Argon). Aceste gaze naturale se afla in atmosfera, sunt incolore si nu conduc electricitatea. In cazul aparitiei unei surse de foc, gazele inerte nu se descompun in elemente toxice. In plus, costul de reincarcare al cilindrilor cu gaze inerte este extrem de scazut.

Stingere cu apa

Spitalele si centrele de ingrijire trebuie sa fie echipate cu mijloace adecvate de prima interventie precum hidrantii interiori si hidrantii exteriori. De asemenea, se recomanda intretinerea hidrantilor exteriori (protejarea lor pe timp de iarna) si asigurarea dotarii hidrantilor cu accesorii.

Instalatii electrice

Pentru a asigura protectia la incendiu, o deosebita atentie trebuie acordata si instalatiilor electrice. Una dintre cauzele izbucnirii incendiului este reprezentata de folosirea instalatiilor electrice cu improvizatii ori defectiuni, de aceea este foarte important sa se instaleze corespunzator echipamente de calitate de catre o echipa de specialisti, iar serviciul de instalare sa fie completat de mentenanta periodica pentru a asigura functionarea normala.

Avizare ISU

Echipa DEFLAMMO poate desfasura toate activitatile necesare obtinerii avizului si autorizatiei ISU de securitate la incendiu, consultanta, pregatirea documentatiei, proiectarea si executia lucrarilor, atat pentru cladirile construite, cat si pentru obiectivele noi. Specialistii nostri va vor oferi sustinere pe parcursul intregului proces astfel incat pacientii, vizitatorii si personalul medical sa fie in siguranta.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Pentru spitale, centre si clinici medicale, DEFLAMMO ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare instalatii, Procurare echipamente, Executie lucrari, Avizare ISU, Mentenanta si Suport tehnic.