Societatea Română de Pneumologie a lansat ghidul practic de abordare a problematicii bronhopneumopatiei obstructive cronice „Chestionare şi instrumente de lucru utile în BPOC„, în cadrul evenimentului „Young Respiratory Academy” – Academia Tinerilor Pneumologi.
Ghidul practic a fost conceput în scop strict informativ şi educaţional şi include 12 chestionare şi 15 scale care pot fi completate de către pacienţi şi aplicate de medici, grupate în şase secţiuni majore: screening, dispnee, simptome generale BPOC, impactul simptomelor şi calitatea vieţii. Totodată, ghidul se adresează clinicilor, fiind util în evaluarea pacienţilor cu BPOC şi are un format practic, atractiv şi foarte accesibil.
„Pentru pregătirea generaţiilor viitoare de medici, dar şi pentru tinerii medici rezidenţi şi specialişti, Ghidul de chestionare şi instrumente de lucru utile în BPOC trebuie să reprezinte o lucrare de referinţă, iar editarea acestui material vrem să arate interesul continuu al Societăţii Române de Pneumologie în pregătirea şi educaţia medicală continuă a membrilor societăţii, totul având ca deziderat îngrijirea conform standardelor a pacientului cu afecţiuni pulmonare”, a declarat Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prin intermediul comunicatului de presă.
La rândul său, profesorul Florin Mihălţan consideră că ghidul reprezintă un ajutor pentru profesionişti şi pentru pacienţi. „Cartea prezintă scalele şi chestionarele utilizate cel mai frecvent pentru pacienţii cu această boală, fiind foarte folositoare pentru clinicieni şi în scop de cercetare. În domeniul sănătăţii respiratorii trebuie luată în considerare variabilitatea simptomelor şi impactul acestora asupra calităţii vieţii, pentru a putea stabili şi ajuta tratamentul pe termen lung al BPOC”, a declarat Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Ghidul este alcătuit şi dintr-un scurt istoric al dezvoltării fiecărei scale sau chestionar prezentat, alături de metodele de aplicare şi modul de interpretare al acestora, respectiv avantajele şi dezavantajele asociate.
De asemenea, screening-ului îi este dedicată o secţiune importantă în cadrul Ghidului, deoarece identificarea BPOC în fazele incipiente ale bolii este importantă în vederea aplicării măsurătorilor de întrerupere a fumatului şi instruirea managementului farmacologic şi non-farmacologic al bolii, înainte ca pacienţii să prezinte simptome şi boala să se agraveze, se arată în Ghid.
În carte se mai evidenţiază şi bazele evaluării clinice a dispneei, cel mai important simptom pe care îl percep pacienţii cu boli respiratorii cronice.
Pentru evaluarea dispneei sunt utilizate scale clinice, completate de către pacienţi sau medici, şi scale psiho-somatice, mai specifică Ghidul.
Ghidul mai cuprinde şi Chestionarul de evaluare a funcţiei pulmonare, Scala MRC, Instrumentul BDI/TDI de evaluare a dispneei, Scala Borg modificată, Chestionarul BFI de evaluare a fatigabilităţii, evaluarea impactului simptomelor BPOC, Scala LACDL, Scala de evaluare a impactului tulburărilor de somn în astm şi BPOC, Scala Jenkins de evaluare a somnului, Chestionarul de evaluare a activităţilor matinale zilnice, Chestionarul de evaluare a simptomelor toracice generale, Scala de evaluare a anxietăţii şi depresiei etc.
„Scopul acestui Ghid practic este unul strict informativ şi educaţional, iar utilizarea scalelor şi chestionarelor trebuie să respecte drepturile de autor. De aceea, pentru fiecare chestionar sau scală prezentate sunt precizate informaţii suplimentare despre drepturile de autor şi posibilitatea de utilizare în situaţia în care se doreşte aplicarea în scop de cercetare”, precizează aceeaşi sursă. AGERPRES