Societatea Română de Pneumologie a lansat cea de-a X-a ediţie a campaniei de informare şi educare „Astmul poate fi controlat. Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine„, care se adresează atât pacienţilor diagnosticaţi, cât şi persoanelor care sunt predispuse la această afecţiune.

Potrivit reprezentanţilor SRP, în perioada 15 – 28 mai au loc acţiuni de informare şi educaţie medicală.

În acelaşi timp, campania promovează spirometria, metoda de diagnostic şi monitorizare a astmului bronşic. În zilele de 27 şi 28 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti, vor avea loc testări gratuite.

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000 şi 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie.

Conform unui document al Societăţii Europene de Pneumologie (ERS), la nivel continental, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de o formă severă a bolii. Cel mai recent studiu al ERS, relevă că, în fiecare săptămână, unul din cinci pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de gravă încât nu poate solicita ajutor.

Cei mai importanţi factori de risc care pot fi controlaţi sunt fumatul – aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători; factorii de mediu, întrucât astmul poate apărea ca o reacţie la anumiţi alergeni de la locul de muncă; praful – expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronşic; gândacii – s-a demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe şanse să facă astm decât ceilalţi.

„Prin spasm se poate muri. Pacientul cu astm tinde să-şi supraevalueze starea de sănătate şi să nu îşi ia mereu tratamentul. Astmul este o boală vicleană. Astmul trebuie tratat în permanenţă şi atunci când simţi că nu mai ai nimic. Sunt încântată că eforturile Societăţii Române de Pneumologie îi ajută cu adevărat pe oameni, iar faptul că anul acesta celebrăm zece ani de tradiţie confirmă încă o dată cât de eficiente sunt campaniile de informare, pe de o parte, şi, pe de altă parte, cât de multă nevoie avem de ele. (…) Este o boală care ucide. Cei care nu au tratament de fond prezintă riscul cel mai mare”, a afirmat preşedintele SRP, Ruxandra Ulmeanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a subliniat că astmul poate fi controlat.

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii şi se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronşică. Aceasta facilitează apariţia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea şi dimineaţa devreme. „Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde euro. În fiecare an, 30% dintre pacienţi lipsesc de la serviciu/şcoală din cauza unei spitalizări/tratament de urgenţă pentru astm. Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient. Pe un pacient din cinci, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze”, a precizat Ulmeanu.

La rândul său, profesorul Florin Mihălţan a afirmat că astmul apare în general la persoanele de 30 – 35 de ani. El a spus că 24% din cei care s-au adresat campaniei pe parcursul a trei ani prezentau disfuncţii la testele de spirometrie. Profesorul a semnalat ca deficitare educaţia medicală, sub-diagnosticarea pacienţilor cu astm, dar şi accesul la spirometrie redus.

În luna mai, se marchează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Astmului. AGERPRES