Societatea Română de Epidemiologie consideră că este necesar ca strategia din perioada toamnă-iarnă de abordare a infecţiei cu SARS-CoV-2 să se bazeze pe date/dovezi cu privire la ponderea populaţiei care a trecut prin boală şi a dezvoltat anticorpi specifici şi afirmă că susţine realizarea unui studiu naţional de seroprevalenţă a infecţiei cu noul coronavirus în perioada iunie – septembrie.
„Un astfel de studiu putea fi realizat la nivel naţional, potrivit unei metodologii de eşantionare riguros selecţionat, după trecerea primului val de pandemie. Perioada verii poate fi folosită pentru a estima care este procentul din populaţie care a trecut deja până în acest moment prin boală, atât cu forme simptomatice, cât şi asimptomatice”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit unui comunicat de presă.
Conform SRE, pe baza rezultatelor acestui studiu trebuie realizate prognozele epidemiologice, cât şi strategiile ulterioare, printre care se numără: adaptarea capacităţii serviciilor medicale, oportunitatea măsurilor de protecţie sau de relaxare etc. şi chiar cele de vaccinare împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, la momentul în care un preparat vaccinal va fi disponibil.
„Acţiunile de supraveghere şi controlul unor boli infecţioase din ţări ale Uniunii Europene s-au bazat pe rezultatele unor astfel de studii seroepidemiologice şi au arătat că demersul este oportun şi util şi în situaţia emergenţei virusului SARS-Cov-2, care a determinat evoluţia pandemică pe care o trăim în acest moment”, se arată în comunicat.
Totodată, Societatea Română de Epidemiologie îşi arată disponibilitatea de a susţine autorităţile în demersurile de realizare a unor strategii „realiste” de abordare în situaţia unei posibile manifestări epidemice de infecţie cu SARS-CoV-2. AGERPRES