Un studiu publicat în Nature Medicine raportează capacitatea unui smartwatch de a detecta cu exactitate insuficiența cardiacă în medii nonclinice.

Cercetătorii de la Mayo Clinic au aplicat inteligența artificială (AI) înregistrărilor ECG ale unei ceas SMART pentru a identifica pacienții cu o funcție cardiacă slabă. Participanții la studiu au înregistrat datele ECG-urile smartwatch-urilor. Periodic, au încărcat ECG-urile în fișele lor electronice de sănătate, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone dezvoltată de Centrul privind Sănătatea Digitală al Clinicii Mayo.

„În prezent, diagnosticăm disfuncția ventriculară cu ajutorul ecocardiografiei, scanării CT sau RMN-ului, dar acestea sunt costisitoare, necesită mult timp și uneori inaccesibile. Capacitatea de a diagnostica, de la distanță cu ajutorul unui ceas SMART, incapacitatea inimii de a pompa o cantitate suficientă de sânge, permite identificarea în timp util a acestei boli care poate pune viața în pericol”, spune dr. Paul Friedman, președintele Departamentului de Medicină Cardiovasculară de la Mayo Clinic din Rochester și autorul principal al studiului.

Persoanele care prezintă această afecțiune ar putea să nu aibă simptome, dar această formă comună de boală cardiacă afectează aproximativ 2% din populație și 9% dintre persoanele de peste 60 de ani. Când inima nu poate pompa suficient sânge bogat în oxigen, pot apărea simptome, inclusiv: respirație sacadată, ritm cardiac rapid și inflamație la nivelul picioarelor. Diagnosticul precoce este important deoarece există numeroase tratamente pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a reduce riscurile de insuficiență cardiacă și deces.

Algoritmul AI modificat, care folosește date ECG cu o singură derivație, a avut o zonă sub curba de 0,88 pentru a detecta o incapacitatea de pompare a sângelui. Prin comparație, această măsură de precizie este la fel de bună sau puțin mai bună decât un test realizat pe banda de alergare.

„Aceste date sunt încurajatoare, deoarece arată că instrumentele digitale permit screeningul convenabil, ieftin și scalabil pentru afecțiuni importante. Prin intermediul tehnologiei, putem colecta de la distanță, într-un mod accesebil, informații utile despre inima unui pacient”, declară primautorul studiului, Zachi Attia.

„Dezvoltarea capacității de a colecta date de la dispozitivele electronice de larg consum și de a oferi capacități analitice pentru a preveni bolile sau a îmbunătăți sănătatea de la distanță, așa cum demonstraeză acest studiu, poate revoluționa îngrijirea sănătății. Soluții ca aceasta nu numai că permit predicția și prevenirea problemelor, dar vor contribui la reducerea disparităților privind sănătate și a poverii asupra sistemelor de sănătate și a clinicienilor”, susține dr. Bradley Leibovichcoautor al studiului.

Toți cei 2.454 de participanți la studiu au fost pacienți ai Clinicii Mayo din SUA și din 11 țări. Ei au descărcat o aplicație creată de Centrul privind Sănătatea Digitală pentru a-și încărca în siguranță ECG-urile în fișele lor electronice de sănătate. Participanții au înregistrat peste 125.000 de ECG în perioada august 2021 – februarie 2022. Clinicienii au avut acces pentru a vizualiza toate datele ECG, inclusiv ziua și ora la care se au fost înregistrate.

Aproximativ 420 de participanți au avut o ecocardiografie în decurs de 30 de zile de la înregistrarea unui ECG în aplicație. Dintre aceștia, 16 pacienți au avut o fracție de ejecție scăzută, confirmată de ecocardiografie, care a oferit o comparație privind acuratețea.

 

Sursă: www.sciencedaily.com