Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani a suplimentat din nou numărul de paturi pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus, ajungând la peste 170 de paturi destinate pacienţilor COVID şi caută soluţii pentru a asigura stocurile de oxigen necesare, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale.

„Cazurile care ajung la SJU Focşani sunt din ce în ce mai grave, pentru că pacienţii aleg să meargă la spital atunci când starea lor de sănătate este compromisă, când se constată că plămânii lor sunt afectaţi şi au nevoie neapărat de oxigen. În acest weekend, cu avizul medicului epidemiolog al spitalului şi al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, am mărit cu opt paturi capacitatea departamentul de terapie acută adulţi pentru bolnavii COVID-19 şi căutăm în continuare cele mai bune soluţii pentru a salva cât mai multe vieţi. În prezent, avem peste 170 de paturi destinate bolnavilor COVID-19. De asemenea, facem eforturi şi pentru a avea un stoc suficient de butelii de oxigen pentru a face faţă cererii”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Focşani, Alina Cosma.

Potrivit sursei citate, consumul de oxigen a crescut foarte mult în ultimele săptămâni şi circuitele sunt suprasolicitate. „Dacă în lunile din urmă, un stocator de oxigen de 10.000 metri cubi era încărcat o dată pe lună, astăzi îl încărcăm la trei-patru zile. Instalaţia este permanent sub presiune, este un mare consum

de oxigen şi circuitele sunt suprasolicitate, dar suntem foarte atenţi şi monitorizăm permanent situaţia pentru a evita apariţia oricărei probleme. De asemenea, avem probleme şi cu buteliile de oxigen. Schimbăm buteliile goale cu unele pline, însă vin mereu sub necesar, nu avem unde să le schimbăm şi căutăm permanent soluţii pentru a avea un stoc suficient de oxigen”, a precizat Alina Cosma.

Şi asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 este de multe ori o problemă, în condiţiile în care, spun reprezentanţii unităţii sanitare, produsele lipsesc din stocurile distribuitorilor.

„Noi, ca spital, facem un necesar de 350-400 de doze de Remdesivir, de exemplu, şi primim mai puţin de un sfert. Şi pentru alte medicamente stocurile sunt insuficiente. Aproape nu mai avem Favipiravir, am primit 5.000 de tablete de FluGuard, pe care probabil le vom termina până la finele săptămânii. În prezent, avem peste 170 de pacienţi, suntem suprasolicitaţi, dar încercăm să mai transferăm la Adjud, în spitalul suport COVID, cazurile mai puţin grave, sau mai trimitem cu tratament acasă, în funcţie de gravitatea cazurilor şi de recomandarea medicilor”, spun reprezentanţii unităţii medicale. AGERPRES