Coordonatorul militar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Ionel Oprea, a declarat, într-o şedinţă operativă convocată de prefectul Alexandru Moldovan, că a fost rezolvată problema concentraţiei de oxigen de la SJU, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 litri oxigen lichid.
Oprea a făcut o prezentare a situaţiei existente în unitatea medicală, cu accent pe asigurarea resursei umane, absolut necesară în oricare dintre proiecţiile celor trei etape cuprinse în Planul de operaţionalizare graduală a SJU, pentru atingerea capacităţii maxime de răspuns, anunţând că vulnerabilitatea identificată anterior, privind asigurarea concentraţiei de oxigen în unitatea medicală, a fost înlăturată.
Potrivit acestuia, în prezent, în SJU sunt 37 de ventilatoare, iar capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor trei aparate PCR şi a celui de analiză rapidă donat de către Crucea Roşie România şi pot fi făcute 300 de teste de analiză zilnic în laboratorul spitalului.
Totodată, SJU dispune de materiale de protecţie care să acopere nevoile personalului medical implicat, iar în ceea ce priveşte acordarea de suplimente financiare, ea va fi asigurată în urma propunerilor colectivului medical, care cunoaşte cel mai bine realităţile din spital.
În cadrul şedinţei, prefectul Sucevei a precizat că, suplimentar materialelor de protecţie care au fost deja livrate medicilor de familie, vor fi furnizate materialele solicitate de către aceştia, în urma necesarului şi estimărilor săptămânale comunicate.
El a menţionat că a fost contactat de reprezentantul unor medici români care lucrează în Franţa şi care au strâns suma de 30.000 euro, urmând a achiziţiona materiale şi echipament de protecţie ce vor fi donate SJU Suceava, iar o parte dintre aceste materiale va fi livrată şi medicilor de familie şi medicilor stomatologi care asigură urgenţele în judeţ.
La şedinţa operativă au mai participat subsecretarul de stat în MAI Ovidiu Şandor, directorul interimar al DSPJ Suceava, Manuela Trifan, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentanţi ai medicilor de familie şi stomatologilor, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele SANITAS Suceava. AGERPRES