spital jud harghita.jpgSectiile de pneomoftiziologie si infectioase ale Spitalului Judetean Harghita se confrunta cu o situatie extrem de dificila din cauza lipsei de medici dar si a riscului de a fi evacuate din imobilul in care functioneaza si care a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

In cadrul unei intalniri pe care responsabilii din sistemul sanitar harghitean au avut-o, miercuri, cu presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba si cu subprefectul Andrei Jean Adrian, s-au cautat solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta cele doua sectii.

Medicii primari care conduc cele doua sectii, dr. Lídia Gagyi si dr. Irén Ambrus, spun ca se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti, ceea ce duce la suprasolicitarea celor care lucreaza in spital si duce la cresterea riscului de malpraxis. Potrivit sursei citate pe cele zece posturi lucreaza doar trei medici, iar dispensarul de la pneumoftiziologie risca sa se inchida tot din cauza lipsei de personal, situatia fiind calificata de dr. Lidia Gagyi ca ”insuportabila”.

Prezent la sedinta, directorul medical al Spitalului Judetean, dr. Csíki Csongor, a propus atragerea de noi medici stagiari, iar presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba a afirmat ca institutia pe care o conduce poate asigura o locuinta de serviciu, pentru ca postul sa devina ma atractiv.

”Problema nu e faptul ca medicii pleaca din zona ci ca nu mai vin medici noi intrucat cei mai multi prefera fie orasele mari, fie pleaca sa profeseze in strainatate”, a spus dr. Csíki Csongor, care considera ca ar trebui incheiat un protocol intre Ministerul Sanatatii, facultatile de medicina si spitalul judetean, astfel incat medicii tineri sa efectueze rezidentiatul in zona.

O alta problema majora cu care se confrunta cele doua sectii ale Spitalului Judetean este legata de faptul ca imobilul in care functioneaza a fost retrocedat, in urma cu zece ani Arhiepiscopiei Romano Catolice din Alba Iulia. La intalnirea de miercuri a fost prezent si reprezentantul Arhiepiscopiei, preotul Darvas-Kozma József, care a anuntat ca, in curand, se va infiinta un muzeu bisericesc si se doreste ca cel putin jumatate din imobilul administrat acum de spital sa fie folosit in acest scop.

Subprefectul Harghitei, Andrei Jean Adrian, a propus mutarea uneia dintre sectii intr-o alta locatie, urmand sa se faca demersuri pentru construirea unei aripi noi a Spitalului Judetean, unde sa functioneze si sectiile de pneumoftiziologie si infectioase. Andrei Jean Adrian a avertizat, insa, ca deocamdata nu exista resurse bugetare pentru o asemenea investitie. Presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, a subliniat, la finalul intalnirii, ca ”in interesul functionarii neintrerupte a sectiilor se va adopta solutia reducerii numarului de paturi, pana terminarea lucrarilor de constructie la noul spital”. O alta intalnire intre factorii responsabili, pe aceeasi tema, va avea loc in cursul saptamanii viitoare.