Căile de scurgere în fistulele LCR (lichid cefalorahidian) sunt asemănătoare la oameni și șoareci, au descoperit cercetătorii.

Vasele limfatice meningeale sunt potențiale ținte pentru tratarea bolilor creierului. Laboratoarele de la Yale și Institutul de Cercetare a Creierului din Paris (Spitalul Pitié-Salpêtrière, Paris) au realizat imagini 3D ale drenajului creierului de către vasele limfatice meningeale la șoareci și la oameni.

Lucrarea recentă a Jurnalului de Medicină Experimentală realizată de către profesorul de neurologie Jean-Leon Thomas și de către Anne Eichmann, profesor de fiziologie celulară și moleculară. Căile de drenaj extern ale LCR sunt similare la șoareci și la oameni, iar Centrul de Cercetare (YCVRC) a raportat o nouă tehnică imagistică bazată pe RMN pentru pacienții cu boli neurologice.

Sistemul vascular limfatic este un sistem de vase care transporta fluidele în organism. Prin vasele limfatice se realizează transportul de lichid în exces, a particulelor străine, cât și a altor materiale provenite de la țesuturile și celulele corpului. Vasele limfatice sunt absente din sistemul nervos central (SNC), dar prezente la granițele SNC, în meningele care protejează creierul și măduva spinării. Vasele limfatice meningeale se scurg în ganglionii limfatici ai gâtului și în sistemul imunitar periferic, fiind astfel factori cheie în controlul imunității creierului.

Sistemul limfatic meningian afectează bolile neurologice în multe modele de șoareci, inclusiv Alzheimer, scleroza multiplă, tumorile cerebrale și alte afecțiuni.

„Din cauza implicării sale în multe boli, sistemul limfatic meningian a atras atenția din punct de vedere terapeutic”, explică dr. Laurent Jacob, prim-autor al studiului și membru al echipei de cercetare din Paris.

Pentru a afla mai multe despre structura și funcția rețelei limfatice meningeale, echipa a analizat drenajul limfatic LCR utilizând imagini post-mortem focalizate la șoareci și imagistica prin rezonanță magnetică în timp real la oameni. Prin combinarea acestor abordări, autorii au reconstruit întreaga rețea de drenaj limfatic a LCR.

Imaginile 3D au arătat că vasele limfaticele meningeale se conectează cu sinusurile durale și au dezvăluit o rețea limfatică meningeală extinsă în jurul sinusului cavernos din partea anterioară a craniului. De acolo, vasele limfatice meningeale ies din craniu prin foramenele craniene și ajung în ganglionii limfatici cervicali.

Dr. Stéphanie Lenck de la Spitalul Pitié-Salpêtrière, a efectuat RMN la 11 pacienți afectați de diferite boli neurologice. Ea a stabilit o procedură de vizualizare 3D a întregului sistem circulator sanguin și a sistemului limfatic din meninge și gât, care a evidențiat un volum limfatic meningeal semnificativ mai mare la bărbați decât la femei.

Cercetările viitoare vor trebui să exploreze dacă aceste date anatomice sunt legate cauzal de predispoziția mai mare a femeilor de a dezvolta boli neurologice precum scleroza multiplă, meningioame sau hipertensiune intracraniană.

 

„Vasele limfatice meningeale sunt potențiale ținte pentru tratarea bolilor creierului. Laboratoarele de la Yale fac progrese în elucidarea funcției lor prin imagistica drenajului creierului de către vasele limfatice meningeale atât la șoareci, cât și la oameni”, a spus prof. Eichmann.

 

Sursă material și foto: Neurosciencenews.com