Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, a declarat, joi, că anul 2022 a însemnat, între altele, proceduri în premieră în vestul ţării, când a fost pus în funcţiune un Sistem Complex de Testare Funcţională Pulmonară, care constă într-un aparat ce permite realizarea mai multor investigaţii necesare stabilirii unui diagnostic complet şi exact.

„Acesta poate măsura cantitatea de oxigen din aerul inspirat de un pacient şi permite evaluarea cantităţii totale de aer ce poate fi stocată în plămânii acestuia. Totodată, poate efectua un test de rezistenţă a muşchilor respiratorii şi, nu în ultimul rând, cu ajutorul lui se poate realiza o provocare bronşică pentru a evalua reacţia căilor respiratorii la anumite substanţe iritante care pot declanşa bronhospasmul şi wheezingul. De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare, cu ajutorul cărora se pot diferenţia tipurile histopatologice de cancer”, a explicat dr. Cristian Oancea.

Pneumologul subliniază că unul dintre cele mai importante proiecte, la care şi-au dat concursul 20 de medici din cadrul Spitalului „Victor Babeş”, a fost realizarea platformei PneumoControl, unică în România, de educare şi conştientizare a bolilor pulmonare. În cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plămânului.

„Proiectul prevede nu doar oferirea de informaţii, ci şi o interacţiune directă cu medicii specializaţi în boli pneumologice, vaccinare, reabilitare pulmonară sau oxigenoterapie. Un alt proiect care a continuat, dar a şi fost dezvoltat, este PID – second opinion, care reprezintă o altă platformă unică în România şi li se adresează pacienţilor cu boli interstiţiale pulmonare”, menţionează Cristian Oancea.

Potrivit acestuia, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a înregistrat anul trecut peste 350 de pacienţi, în scădere faţă de anul 2021, dar cu o creştere importantă faţă de perioada pre-pandemică. Majoritatea pacienţilor internaţi au fost diagnosticaţi cu bronhopneumonii, meningite, şocuri septice, TBC, la care se adaugă şi un număr redus de pacienţi cu COVID-19.

O activitate intensă a fost şi în Cabinetul de Alergologie, unde s-au realizat peste 2.000 de consulturi de specialitate. AGERPRES