Cel mai modern sistem de operaţie în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale din sud-estul Europei se află la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, sistemul urmând a fi prezentat joi în cadrul unui workshop destinat specialiştilor din ţară şi străinătate, a anunţat Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

Conform acestuia, noua sală de operaţii dispune de un sistem de imagistică de înaltă performanţă, fiind echipată cu O-Arm2, un sistem de imagistică chirurgicală multidimensional, de ultimă generaţie, care oferă o soluţie unică şi de foarte mare precizie pentru toate procedurile în chirurgia coloanei şi nu numai.

Sistemul folosit de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie creşte astfel nivelul de siguranţă şi protecţie atât pentru chirurg cât şi pentru pacient, acesta dând echipei medicale posibilitatea de a performa în intervenţii chirurgicale complexe. Sala de operaţii mai dispune de un sistem de monitorizare neurofuncţională intraoperatorie NIM-Eclipse şi o masă de operaţie radiotransparentă din fibră de carbon.

O-Arm 2 este cel mai avansat sistem de imagistică intraoperatorie la nivel mondial. Este un tomograf intraoperator aflat în conexiune cu un aparat de neuronavigaţie ce permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale de înaltă precizie şi cu o o acurateţe de 100%. Dotarea spitalului cu un astfel de sistem de ultimă generaţie reprezintă un pas în demersul nostru de transformare într-un centru de pregătire în domeniul medical şi încă o dovadă că neuroexcelenţa este o preocupare constantă la Iaşi„, a declarat pentru AGERPRES managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Potrivit lui Lucian Eva, neuronavigaţia constă în aplicarea tehnicilor de calcul avansate în neurochirurgie, combinând cele mai bune practici şi metode din neurochirurgia clasică cu tehnologie de ultimă generaţie, oferă neurochirurgului posibilitatea investigării pacientului intraoperator, prin intermediul aplicaţiilor software fiind posibilă vizualizarea regiunii de interes în 3D şi dă posibilitatea alegerii traiectoriei şi locaţiei optime minimal invazive de abordare.

O femeie, victimă a unui accident rutier grav, este primul pacient care a fost operat cu ajutorul acestui sistem operator inovativ. Intervenţia a avut loc în cursul zilei de marţi. Medicii au petrecut în blocul operator doar trei ore, ajutaţi de acest sistem, durata intervenţiei fiind mai redusă şi cu şanse de reuşită de sută la sută.

„Pacienta suferise o fractură de coloană, urmare a unui accident rutier. Ea avea deficit incomplet la membrele inferioare. Post operator pacienta se simte bine şi urmează să facă recuperare medicală”, a spus Lucian Eva.

Spitalul de Neurochirugie ”Prof. dr. Nicolae Oblu” Iaşi este cea mai mare unitate medicală de profil din zona estică a României. Anual, la acest spital sunt înregistrate 12.500 internări continue, sunt consultaţi şi trataţi aproximativ 30.000 de pacienţi şi efectuate peste 4.000 de operaţii.

Sistemul operator este adus la Spitalul de Neurochirurgie pentru demonstraţii, dar conducerea unităţii medicale şi cea a Consiliului Judeţean Iaşi susţin că intenţionează ca în viitorul apropiat să îl achiziţioneze. O altă intenţie este de a achiziţiona şi un RMN funcţional.

„Suntem în era unei evoluţii continue a medicinei şi suntem interesaţi să încurajăm realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul medical. La acest spital avem un colectiv foarte bine pregătit şi se observă aplecarea acestuia spre performanţa medicală. Faptul că la Iaşi avem un asemenea bloc operator este meritul acestor specialişti. Consiliul Judeţean va sprijini în continuare sănătatea. Este necesar să demonstrăm că se poate face medicină de înaltă clasă şi la noi, iar medicii nu trebuie să mai ia calea străinătăţii pentru a se afirma şi pentru a trata pacienţii aşa cum se cuvine”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. AGERPRES