spit jud zalau.jpgUn sistem modern de porţionare şi distribuţie a hranei pacienţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, realizat în urma unei investiţii de peste 700.000 lei a unei companii locale, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, a fost inaugurat miercuri, în prezenţa oficialităţilor locale şi a a finanţatorilor

Noul sistem permite desfăşurarea activităţilor de servire a mesei pentru pacienţi în condiţii optime de igienă şi calitate precum şi o mai bună gestionare a regimurilor alimentare. Acesta cuprinde 600 de truse individuale termoizolante, o linie modernă de porţionare, cărucioare speciale pentru transportul truselor în saloane, maşini de spălat şi uscat vesela, şi deserveşte toţi pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, inclusiv pe cei din secţiile externe ale acestuia.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, după preluarea spitalului, în 2010, de către administraţia judeţeană, instituţia menţionată a comandat unei universităţi din Italia, cu sprijinul financiar al producătorului local de ţevi Tenaris, un studiu prin care s-a realizat o „anamneză, un consult” pentru cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, pentru se vedea care sunt nevoile şi intervenţiile necesare. Studiul a arătat faptul că una dintre priorităţi este îmbunătăţirea sistemului de hrană al pacienţilor, motiv pentru care s-a iniţiat un proiect finanţat tot de către compania menţionată.

„Împreună cu Tenaris finalizăm încă un proiect, cel de porţionare şi servire a mesei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. (…) Acest proiect ţine de modul în care pacientul este tratat nu doar din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere al unei alimentaţii sănătoase şi, nu în ultimul rând, având în vedere şi demnitatea lui. O să vedeţi că este vorba de cu totul altceva decât s-a folosit în distribuirea mesei. Este un sistem individual, curat, care ţine seama de regimul fiecărui pacient şi care este şi printre puţinele de felul acesta din România”, a declarat, la festivitatea de inaugurare, Tiberiu Marc.

Sistemul de porţionare şi distribuţie a hranei va fi completat în viitorul apropiat cu alte dotări pentru bucătăria spitalului, printre care un cuptor cu convecţie de capacitate mare, o plită pe gaz cu 12 arzătoare, o marmită tip cazan şi o maşină de înfoliat. „Suntem mândri de contribuţia noastră în comunitatea din Zalău prin acest sistem de servire a mesei”, subliniat, în acelaşi context, Gabriel Podskubka, Area Manager Europa de Est al Tenaris. AGERPRES