consum_droguri.jpgTinerii zilelor noastre se confrunta cu probleme carora nu stiu cum sa le faca fata si, de multe ori, nu aleg cele mai potrivite solutii. Astfel, consumul si dependenta de droguri raman probleme spinoase, simptome ale unei intregi generatii de copii crescuti in fata blocului, cu parinti prea ocupati, plictisiti de lipsa unor modele de viata care sa dea un sens curgerii timpului.

Asistam deja, din pacate, la nasterea unei noi generatii, ce va avea ca model parental consumul de substante psihoactive. Eforturile pentru sprijinirea recuperarii persoanelor afectate de consumul de droguri, presupun implicarea tuturor celor care pot face ceva in sensul acesta, adica a fiecaruia dintre noi.

Fundatia de Ingrijiri Comunitare, in colaborare cu partenerii Integration si Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia deruleaza in aceasta perioada proiectul „Servicii de asistenta integrata pentru toxicomani – un model de participare comunitara”.
Prin acest proiect se urmareste facilitarea accesului persoanelor dependente de droguri la servicii specializate, precum si cresterea calitatii serviciilor destinate toxicomanilor, prin implicarea personalului de ingrijire medicala primara in asistarea lor. Astfel, primul mare pas a fost formarea in domeniul dependentei de droguri a 30 de medici specialisti in medicina de familie si psihiatrie.

Sistemul de referiri creat consta in stabilirea unor relatii functionale intre specialisti din domeniul adictiilor, medici de ingrijire primara (medici de familie, medici din sectii de urgenta ale spitalelor, psihiatri) si specialisti din domeniul legal (serviciul de Probatiune si Penitenciar). Acest sistem va fi monitorizat prin intermediul unor vouchere, pe perioada derularii proiectului, vizandu-se in final obtinerea unei asistari integrate a tinerilor afectati de consumul de droguri, prin implicarea serviciilor specifice si nespecifice care pot contribui la reintegrarea sociala a acestora. 80 de persoane afectate de consumul de droguri vor fi monitorizate de la intrarea lor in sistemul de servicii in adictii, precum si pe tot parcursul lor terapeutic.

Pana la sfarsitul proiectului va fi realizat un ghid de lucru destinat medicilor de ingrijire primara, pentru acordarea de sprijin si referirea pacientilor dependenti de droguri catre servicii specializate. 1000 de medici vor beneficia de acest ghid.

Mesajul subiacent desfasurarii acestui proiect este unul de acceptare si recunoastere a consumului si dependentei de droguri ca problema ce marcheaza profund tanara generatie, precum si de oferire a unui model de actiune sociala, implicata si responsabila.

Proiectul este finantat prin programul PHARE – 2006 – Suport pentru Dezvoltarea Serviciilor Comunitare de Sanatate Mintala si Dezinstitutionalizarea Persoanelor cu Probleme de Sanatate Mintala, Componenta B – Dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sanatate Mintala. (Articol redactat de psiholog Alina Ionescu)