Primul şi singurul medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic a fost lansat, oficial, marţi, în România. Medicamentul poate fi prescris doar pacienţilor adulţi care prezintă o formă de cancer de piele care nu răspunde la alt tratament sau nu poate fi operat. Diagnosticat precoce, melanomul este o afecţiune vindecabilă. Nediagnosticată şi netratată la timp boala poate deveni cea mai agresivă formă de cancer.

Celulele canceroase se răspândesc în corp prin sânge în diverse părţi ale corpului şi apar alte formaţiuni canceroase. Conform datelor statistice, o persoană cu melanom metastatic are o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, măsurată în luni. În ţara noastră sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom, însă specialiştii consideră că această boală este mult subdiagnosticată.

Profesor doctor Rodica Cosgarea de la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca a precizat că, în medie, numai unul din 4 pacienţi cu melanom metastatic trăieşte încă un an după momentul diagnosticării. De asemenea, se preconizează că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din ţările dezvoltate, se va dubla în următorii 10 ani. ”Apariţia acestui medicament este cu atât mai important pentru pacienţi cu cât în ultimii 30 de ani nu a existat niciun progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament”, a subliniat prof. dr. Rodica Cosgarea.

În cazul a 50% dintre pacienţii cu melanom, boala este cauzată de o mutaţie genetică a unei proteine BRAF V600, pentru care sunt teste genetice pentru a fi depistată. „Această lansare este o veste importantă pentru pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă, întrucât are efecte deosebite în cazul acestor pacienţi, fiind astfel un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizată le aduce pacienţilor şi medicilor”, a declarat dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, cu ocazia lansării medicamentului.

Compania producătoare Hoffman la Roche România a lansat singurul medicament personalizat destinat melanomului metastatic. Medicamentul se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală şi este destinat pacienţilor cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutaţia BRAF V600 pozitivă. „Am lucrat cu pasiune şi într-un ritm alert la programul de dezvoltare a acestui medicament, ştiind că pacienţii cu melanom metastatic se confruntă cu un prognostic nefavorabil şi au nevoie cât mai repede de noi opţiuni de tratament”, a declarat Dan Zamonea, director general Roche România.

Costul tratamentului se estimează a fi în jur de 40.000 de lei pe lună. Până în acest moment pacienţii români înscrişi în studiile clinice au beneficiat gratuit de tratament, care nu este inclus pe lista medicamentelor compensate şi gratuite care nu a mai fost actualizată de patru ani. AGERPRES