Sindicatele din sănătate apreciază schimbarea de atitudine faţă de beneficiarii Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi au transmis o scrisoare de mulţumire către primul ministru Victor Ponta, potrivit unui comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România remis miercuri.

„Apreciem schimbarea de atitudine faţă de beneficiarii POSDRU intervenită la nivel oficial şi consacrată prin scrisoarea transmisă de către primul ministru, Victor Ponta, beneficiarilor POSDRU. Această scrisoare constituie o formă de recunoaştere a străduinţelor atâtor organizaţii şi a angajaţilor acestora pentru binele comun, spălând ceva din umilinţele îndurate de atâţia oameni”, precizează comunicatul citat.

Sindicatele speră ca această schimbare de viziune să se reflecte în plan concret, în activitatea de zi cu zi a beneficiarilor, inclusiv prin însuşirea observaţiilor organizaţiilor sindicale şi preluarea unui număr semnificativ din propunerile pe care acestea le-au avansat.
Sindicatele au mulţumit şi ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care s-a remarcat prin introducerea unei noi abordări a acestei situaţii, mult mai apropiată de interesele României, cât şi directorului general al AMPOSDRU, Cristian Ababei, pentru rezolvarea situaţiei în care se află proiectele POSDRU.

Reprezentanţii UE au decis la începutul lunii februarie deblocarea POSDRU şi reluarea plăţilor către România, ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizată în perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2013. În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română.
Comisia Europeană a suspendat POSDRU la începutul lunii august 2012, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară pentru perioada 2009 – 2011. În cursul anului 2013, conform comunicatului de presă, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.AGERPRES