greva2.jpgLiderii confederaţiilor sindicale au decis, în urma discuţiilor de joi cu primul-ministru Emil Boc şi cu miniştrii Muncii şi Finanţelor, diversificarea formelor de protest şi declanşarea grevei generale pe data de 31 mai.

„Nu am reuşit să schimbăm nimic din scrisoarea de intenţie. Premierul a rămas inflexibil. Mâine (vineri – n.r.) vom discuta cu liderii noştri din teritoriu pentru a face lobby pe lângă parlamentari pentru a nu vota scrisoarea de intenţie. Prevederile scrisorii sunt crude pentru majoritatea celor ce i-au ales pe parlamentarii de azi. Noi am propus impozitarea diferenţiată a salariilor şi pensiilor, iar premierul a spus că nu renunţă, chiar dacă rezultatul va fi căderea Guvernului”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte al CNS Cartel ALFA.

Dezamăgit de discuţii s-a arătat şi preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, care susţine că „situaţia este foarte grea”.

„Premierul a vrut să participe la întâlnirea de azi pentru a arăta că e deschis dialogului social. Dar când a trebuit să parcurgem scrisoarea de intenţie a dat dovadă de inflexibilitate pe cele mai multe lucruri, care ne interesau cel mai mult. Ca să nu refuze complet propunerile noastre, ne-a spus că se gândeşte să renunţe la penalităţile la alocaţia pentru copii, la pensiile pentru handicapaţi şi pensiile pentru veterani şi că se pot discuta modalităţi de modificare a Codului Muncii, astfel încât să fie introdusă solicitarea sindicatelor în ceea ce priveşte flexibilizarea forţei de muncă, disponibilizările angajaţilor şi negocierea CCM. Nu a renunţat la reducerea pensiilor cu 15 la sută, nu a acceptat propunerea sindicaliştilor de reducere cu 25 la sută a fondului de salariu şi susţine în continuare reducerea cu 25 la sută a salariului fiecărui angajat”, susţine Marius Petcu.

Liderii sindicali au stabilit o platformă comună de luptă sindicală şi au anunţat că nu renunţă la proteste, că le vor diversifica. Ei vor face lobby pe lângă parlamentari în teritoriu, pentru ca aceştia să respingă în Parlament scrisoarea de intenţie. În ziua în care va avea loc asumarea răspunderii Guvernului pe Legea privind aprobarea Scrisorii de intenţie şi a mecanismelor de aplicarea a acesteia, liderii sindicali au decis să organizeze acţiuni de protest la Parlament.

Astfel, vor fi blocate cu sindicalişti intrările în Parlament pentru sensibilizarea fiecărui parlamentar asupra doleanţelor lor, sindicaliştii vor participa la lucrările plenului în Parlament, iar în jurul clădirii Parlamentului vor face un lanţ uman. Dacă nici aşa nu vor avea câştig de cauză, atunci, pe 31 mai, va fi grevă generală la nivel naţional.
Sindicatele din învăţământ au anunţat deja grevă generală în 31 mai cu blocarea anului de învăţământ, iar federaţiile sindicale profesionale au anunţat că vor intra, în aceeaşi perioadă, în grevă generală.

„Nu vom renunţa la acţiunile de protest până nu pleacă acest Guvern şi să vină unul competent, cu credibilitate, care să aplice un program real de relansare a economiei, de renunţare la favorurile acordate clientelei politice”, a declarat Vasile Marica, preşedinte al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”. AGERPRES