greva sanatate.jpgMembrii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă de avertisment luni, între orele 8,00 şi 10,00, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv de muncă.

„Vom asigura urgenţele ca de obicei şi celelalte servicii care nu pun în pericol viaţa pacienţilor. Probabil între orele menţionate policlinicile vor fi închise, o să recomandăm oamenilor să aibă răbdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au făcut notificare în toate spitalele. Acum se lucrează în echipe mixte între conducerea spitalelor şi colegii mei în aşa fel încât să nu periclităm sub nicio formă viaţa pacienţilor”, a precizat Sepi.

El a spus că majoritatea colegilor de sindicat sunt pregătiţi pentru această grevă. „Noi reprezentăm 110.000 de membri ai sindicatului, nu am o estimare a numărului de medici care vor participa, dar ştiu că sunt semnale pozitive că aceştia vor intra alături de noi”, a spus Sepi.

De asemenea, Marius Sepi a adăugat că Federaţia Sanitas este deschisă la orice negociere. „Din punctul nostru de vedere nu există nicio piedică. Suntem raţionali, nu am cerut nimic în plus decât doar ceea ce este în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, aşa că la orice oră telefoanele noastre sunt deschise”, a subliniat Marius Sepi.

Cât priveşte discuţiile de sâmbătă cu conducerea Ministerului Sănătăţii, el a spus că s-a discutat numai despre procedurile privind contractul colectiv de muncă. „Astăzi am discutat de contractul colectiv de muncă, ca o minimă protecţie pentru salariaţii din sectorul sanitar, iar în perioada imediat următoare vor fi discuţii legate de celelalte componente ale revendicărilor: creşterea de venituri, statutul spitalelor, aprobarea memorandumului pentru deblocarea posturilor, deci sunt şi alte aspecte care nu au legătură cu tema zilei de astăzi”, a mai spus reprezentantul Sanitas.

Federaţia SANITAS va păstra calendarul acţiunilor de protest care prevede o grevă de avertisment pe data de 25 noiembrie şi greva generală pe 28 noiembrie, a declarat joi seară, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „Este important că am deblocat negocierile. Acest lucru reprezintă un pas bun în vederea unui dialog social eficient. Nu am stabilit nimic concret. Păstrăm în continuare calendarul acţiunilor de protest anunţat anterior”, a arătat Bărăscu.

Gheorghe Nicolăescu: „Participarea medicilor la greva de avertisment de luni nu are nicio bază legală”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă dimineaţă, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că din punctul său de vedere nu există nicio bază legală pentru participarea medicilor la greva de avertisment de luni dimineaţă organizată de acest sindicat.

„Probabil că vor fi şi cazuri izolate, în cazul în care unii dintre ei vor participa la această grevă, deşi eu cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentative ale medicilor nu au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii. Deci, în consecinţă, participarea dumnealor la acest proces, din punctul meu de vedere, nu are nici o bază legală”, a afirmat Nicolăescu.

El a precizat că managerii de spitale, dacă vor constata asemenea probleme, vor trebui să ia măsurile legale. „Pentru că într-o ţară democratică prima condiţie este respectarea legii. Nu face fiecare ce vrea, toată lumea trebuie să respecte legea”, a concluzionat Nicolăescu, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas pe tema contractului colectiv de muncă. AGERPRES