Simpozionul „Prevenirea Infecțiilor – Focșani 2018” la a treia ediție

Cea de-a treia ediție a Simpozionului Prevenirea Infecțiilor – Focșani (SPIF) a avut loc pe 31 mai 2018. Evenimentul este organizat de Serviciul de Prevenire a Infectiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM), din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani și abordează o temă vitală în contextul medical actual și anume „Prevenția de azi un pas către siguranța pacientului de mâine”.

SPIAAM-Focșani este departamentul dedicat identificării, combaterii și prevenirii infecțiilor, ce are în grijă trei din cele mai importante spitale din județ: Spitalul Județean de Urgență”Sf. Pantelimon” Focșani; Spitalul Municipal Adjud și Spitalul N.N Săveanu-Vidra.
Noua ediție a Simpozionului ”Prevenirea Infecțiilor Focșani” – SPIF 2018 a reunit specialiști din domeniul medical, care au ca preocupare comună și permanentă asigurarea de acte medicale sigure și de calitate pentru pacient și este singurul de acest gen din țară. „Nu trebuie să uităm că prevenția este vitală în lupta împotriva rezistenței bacteriene, cu care de altfel ne confruntăm aproape zilnic, însă cred cu tărie că vom reuși în această luptă numai atunci când vom rupe barierele mentalităților rezistente. Acest eveniment oferă o excelentă oportunitate de a ne întâlni și de a asculta cei mai buni profesioniști în controlul și prevenirea infecțiilor, de asemeni având posibilitatea de a împărți experiențe, idei, probleme și provocări. Am convingerea că informațiile acumulate aici, în care cuvântul de bază este prevenția, vor contribui la consolidarea pietrei de temelie în siguranța pacientului. Să nu uităm că învățarea permanentă, colaborarea, comunicarea reprezintă elemente cheie ale reușitei”, a spus dr. Diana Stoica, medic specialist epidemiolog și unul dintre organizatorii evenimentului.

Invitații speciali ai acestei ediții au fost: Prof. dr. Codruța Nemet, medic primar epidemiologie (Brașov), dr. Raluca Filimon, medic primar epidemiologie (Iași), a prezentat o lucrare cu tema „5 ani de evaluare a profilului de antibiorezistență a Enterobacteriaceelor”; dr. Alexandru Coman, medic primar epidemiologie (Cluj Napoca), care a prezentat lucrarea cu tema „Strategii de implementare a programului de control al antibioticelor în spital”; as. Ramona Marincaș, asistent medical licențiat (Satu-Mare),  cu lucrarea „Intervenții cu impact major în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale”; biologul Camelia Nica (Focșani),  a  prezentat lucrarea „Eroarea din diagnosticul microbiologic, încă o cărămidă adăugată la zidul rezistenței la antibiotice”; dr. Sergiu Sîngeorzan, medic specialist epidemiologie (Miercurea-Ciuc),   a vorbit despre „Complianța la igiena mâinilor: între provocare și normalitate”.