În perioada 18-19 octombrie 2019 se va desfășura în București, la Hotelul Crowne Plaza, cea de-a cincea ediție a Simpozionului Internațional Heart Rhythm Update – The New Rhythm in Cardiology sub înaltul patronaj al International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy, Fundaţiei de Medicină Internă “N. Gh. Lupu” ca și al Societății Române de Cardiologie și al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. Reputate personalități medicale internaționale și-au confirmat prezența la această manifestare devenită tradițională, alaturându-se unor prestigioși lideri de opinie naționali.

A trecut mai mult de un deceniu de la prima ediție a simpozionului internațional „Actualități în Ritmul Cardiac”. La început, această manifestare științifică a fost dedicată aproape exclusiv evoluției și schimbărilor din domeniul aritmiei, oferind publicului medical din România șansa unică de a lua parte la expunerea opiniilor experților internationali si romani în ceea ce privește aritmiile, un capitol oarecum neglijat până atunci de evenimentele medicale din România. Primele 3 ediții au reprezentat un real succes, cu peste 200 de participanți la fiecare ediție, prezentări susținute de către lideri formatori de opinie, recunoscuți la nivel național și internațional, dar și cu sesiuni de discuții extrem de interactive. Pentru cea de-a 4-a ediție a evenimentului „Heart Rhythm Update” am schimbat paradigma, în așa fel încât simpozionul nu mai reprezintă un eveniment dedicat exclusiv aritmiei, ci un tablou mai larg care cuprinde imagini ale evoluției celor mai importante aspecte din cardiologie. De ce această trecere? În primul rând, datorită cererilor exprimate de către participanți în cadrul edițiilor anterioare. În al doilea rând, deoarece în ultimii ani, Societatea Română de Cardiologie a organizat numeroase manifestări științifice și cursuri referitoare la aritmii, completând astfel lacunele anterioare. În al treilea rând, deoarece confruntându-ne cu din ce în ce mai multe dificultăți în a găsi finanțare pentru evenimentele științifice, a devenit mai înțelept și mai eficient din punctul de vedere al costurilor să reunim experți de renume național și internațional din diverse domenii în cadrul aceluiași simpozion”, a declarat Prof. Dr. G. A. Dan, FESC, FAHA, FACC, FEHRA, Directorul simpozionului „Heart Rhythm Update”.

Pe parcursul celei de-a V-a ediții HRU, ce se desfășoară în două zile, sub același subtitlu ca în 2016: The New Rhythms in Cardiology, principalii actori vor fi fibrilația atrială, medicamentele antitrombotice, insuficiența cardiacă și aspectele moderne ale medicinei personalizate, precum și progrese in dezvoltarea unor noi molecule cu efect terapeutic. Două conferinte speciale vor întregi tabloul acestui eveniment, devenit deja tradiție. Una dintre acestea este dedicată academicianului N. Gh. Lupu, una dintre cele mai proeminente figure a medicinei interne moderne din România, iar cea de-a doua, profesorului Harry Neufeld, o bine-cunoscută personalitate a cardiologiei internaționale contemporane, primul Președinte al Societății Internaționale de Farmacoterapie Cardiovasculara, unul dintre partenerii noștri de onoare tradiționali. Ambele prezentări vor fi susținute de importante personalități ale cardiologiei internaționale: Prof. G.Y.H. Lip (Liverpool) și Prof. Juan-Carlos Kaski (Londra).

Evenimentul este creditat cu 9 credite EMC.

Temele conferinței sunt: Fibrilaţia atrială; Noutăți în farmacologia cardiovasculară; Terapia antitrombotică; Insuficiența Cardiacă; Terapia cardiovasculară personalizată.