Colegiul Medicilor din Arad, impreuna cu Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, a organizat simpozionul „Strategii si perspective in medicina de familie”, care s-a desfasurat pe 25 noiembrie.

In cadrul simpozionului au fost prezentate doua proiecte: „Directii prioritare in medicina de familie”, sustinut de Prof. Univ. Dr. Afilon Jompan si „Aspecte legislative in medicina de familie”, sustinut de Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Ifrim.

„Simpozionul are o insemnatate deosebita, inscriidu-se in actiunile de perfectionare continua a personalului medical. In ultimul timp s-a pus un accent deosebit pe medicina de familie, intrucat este medicina primara si numai dezvoltand aceasta baza a medicinei putem demara actiuni profilactice, care intr-adevar sa duca la rezultate, la imbunatatirea starii de sanatate. As dori sa subliniez programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prin care reusim sa facem o trecere in revista a intregii populatii si in acelasi timp o atentionare. S-au descoperit multe persoane cu risc de diabet, chiar cu diabet, persoane cu risc de boli cardiovasculare, fiind mult mai usor in aceste conditii sa previi aparitia bolii sau sa tratezi o boala la inceput decat mai tarziu. In acelasi timp, medicina de familie a primit fonduri, a primit programe de sanatate cu finantare nu numai de la Casa de Asigurari de Sanatate, ci direct de la bugetul de stat, astfel incat sa putem realiza o reala retea medicala in contact direct cu populatia si care sa poata sa aiba o eficienta in dezvoltarea nivelului de sanatate al populatie. As sublinia campaniile de vaccinare, care sunt foarte importante si care acum revin medicilor de familie, controlul periodic al starii de sanatate al asiguratilor si in acest context, actuala manifestare stiintifica, la care participa personalitati de renume din medicina romaneasca si cu rezonanta internationala: profesorul Jompan, care este unul din fondatorii medicinei de familie, este de natura sa duca la dezvoltarea acestui sector. Aradul capata o insemnatate din ce in ce mai mare in peisajul national al sistemului de sanatate prin construirea Spitalului de Urgenta din zona Zadareni, unul din cele 7 spitale de urgenta ale tarii, se da Aradului girul de a raspunde de o septime din teritoriul tarii in acest context. De asemenea, existenta clinicilor universitare, eu fiind si prorector al Universitatii Vasile Goldis, raspunzand de invatamantul medical si relatiile internationale, reprezinta un plus pentru intreaga populatie. Este suficient sa va spun ca finantarea clinicilor universitare este una dubla in raport cu spitalele judetene, iar cei care lucreaza in aceste clinici au un plus de salariu. In Arad se realizeaza o foarte buna legatura intre clinicile universitare si reteaua spitaliceasca si medicina de familie, reusind sa se tina campanii pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei”, sustine Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Ifrim.

In cadrul simpozionului, invitatii au avut ocazia sa-si imbogateasca insusirile si cunostintele la nivelul stiintei medicale, dar si sa primeasca raspunsuri utile la intrebari. „In toate sistemele de sanatate asistenta medicala primara se gaseste la baza unui sistem de sanatate. Toate tarile au pus in centrul asistentei medicina de familie ca un prim pas in efectuarea unei reforme cu adevarat viabile, atat pentru populatie, cat si pentru corpul medical. In ultima perioada putem spune ca a inceput un program modern, european, in care medicina de familie se ocupa si de componenta preventiva. Un program national prin care s-a evaluat starea de sanatate a populatiei, care noi mizam sa fie in proportie de 80-90% nu a atins acesti parametri. Programul acesta este foarte benefic pentru descoperirea factorilor de risc vascular, in special a factorilor de risc metabolic. Acestia sunt implicati intr-o mortalitate de doua treimi din mortalitatea din Romania. Pentru medicina primara, faptul ca au inceput astfel de programe este foarte benefic”, a declarat Prof. Dr. Afilon Jompan. La sfarsitul simpozionului, toti participantii au primit diplome din partea Universitatii de Vest „Vasile Goldis” si Colegiului Medicilor din Judetul Arad.