Societatea de Neurologie din România împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a organizat pe 26 februarie simpozionul omagial „150 de ani de la naşterea Profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul şcolii româneşti de neurologie”, manifestare ce s-a desfăşurat în Sala de Consiliu a Facultăţii de Medicină.

Profesorul Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii române de neurologie face parte „din grupul eminentelor personalităţi medicale şi ştiinţifice (alături de Victor Babeş, Thoma Ionescu, Ion Cantacuzino) ale Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, care, prin realizările de excepţie, au influenţat hotărâtor evoluţia specialităţilor pe care le-au practicat. Prin contribuţia lor ştiinţifică deosebită, au aşezat România pe o poziţie extrem de onorantă pe harta centrelor medicale şi universitare de mare prestigiu din Europa şi din întreaga lume”, a conchis Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în deschirea evenimentului.

În continuarea expunerilor din cadrul manifestării, Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedintele Societăţii de Neurologie din România subliniază importanţa omagierii unor astfel de personalităţi medicale: „În condiţiile ritmului accelerat actual de desfăşurare a vieţii profesionale şi sociale, este de datoria noastră nu numai să nu uităm cine au fost înaintaşii noştri, mai ales când avem privilegiul să fim moştenitorii unei mari personalităţi a neurologiei mondiale asa cum a fost Profesorul Gh. Marinescu, dar şi să îi omagiem şi să reamintim generaţiilor actuale dar mai ales celor viitoare reprezentate de medicii tineri, ce au făcut aceste personalităţi la vremea lor pentru dezvoltarea profesiei medicale şi cât de importante sunt descoperirile şi activitatea lor ştiinţifică, educaţională dar şi socială.”

În prima parte a acestui simpozion omagial s-au prezentat o serie de detalii semnificative despre personalitatea şi opera ştiinţifică, medicală, didactică şi socială a profesorului Gh. Marinescu şi a fost prezentat primul film ştiinţific realizat de profesorul Gh. Marinescu intitulat „Tulburările mersului în hemiplegia organică”, iar în a doua parte a simpozionului, s-au scos în evidenţia o serie de descoperiri ştiinţifice prioritare în lume aparţinând profesorului Gh. Marinescu subliniindu-se modul în care aceste descoperiri au influenţat evoluţia cunoaşterii activităţii creierului uman în condiţii normale şi patologice, din vremea sa şi până în prezent.

Alături de Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedintele Societăţii de Neurologie din România la simpozion au mai luat cuvântul: Prof. Dr. Alexandru Şerbănescu, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România, Conf. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Conf. Dr. Bogdan O. Popescu, neurolog – Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Dr. Ioana Mîndruţă, neurolog – Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

La eveniment au participat neurologi din clinicile bucureştene, mari personalităţi şi lideri de opinie din domeniul medicinei româneşti, aparţinând Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti dar şi altor instituţii medicale şi academice precum şi studenţi din cadrul Organizaţiei Ştiinţifice a Studenţilor în Medicină (SOMS).