simpozion muzeu arges.jpgPe 18 noiembrie, sala amfiteatru a Muzeului Judeţean a găzduit un simpozion medical organizat de Consiliul Judeţean Argeş şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş având ca teme utilizarea antibioticelor şi renunţarea la fumat. Alături de cadre medicale de la unităţile sanitare din judeţul Argeş, s-au aflat şi vicepreşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, directorul DSP Argeş, dr. Anca Alexandrescu şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, dr. Mihai Popescu.

În deschidere, vicepreşedintele CJ Argeş a mulţumit celor prezenţi la manifestare, exprimându-şi dorinţa ca acest fel de întâlniri să fie cât mai frecvente, încurajând astfel dilaogul între factorii implicaţi în descentralizarea sistemului sanitat din judeţul Argeş: „Încercăm să avem cât mai des acest gen de întâlniri, aceste schimburi de opinii şi idei, la nivelul unităţilor de sănătate, astfel încât să ajungem să ne cunoaştem cât mai bine. Descentralizarea naşte întrebări şi aşteaptă răspunsuri, iar noi toţi trebuie să găsim răspunsuri în interiorul sistemului, să colaborăm cât mai eficient, în beneficiul tuturor părţilor implicate”.


Desfăşurată sub sloganul „Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea”, campania de conşientizare se adresează în mod special personalului medical din spitale, şi anume medicilor care prescriu medicamente, comisiilor medicamentului, managerilor şi farmaciştilor, dar şi altor categorii de personale, în scopul de a reduce folosirea inutilă a antibioticelor.

Principala problemă discutată a fost rezistenţa la antibiotice din ce în ce mai frecventă, avînd ca rezultat creşterea morbidităţii şi a invalidităţii. Până la 50% din pot fi inadecvate. Administrarea prelungită, spectul prea larg sau prea îngust al antibioticului, dozarea, durata de tratament sau neatestarea tratamentului pot duce la dezvoltarea rezistenţei la antibiotice. Rezistenţa la antibiotice este o problemă majoră de sănătate la nivel global şi european, cauzată în mare măsură utilizării inadecvate a antibioticelor. Ca urmare, pacienţii suferă de infecţii cauzate de bacterii din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

În partea a doua a simpozionului, discuţiile au continuat pe tema fumatului, a încurajării renunţării la fumat, cu ocazia „Zilei Naţionale fără Tutun”. Prin campania „Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă!”, se urmăreşte promovarea unui stil de viaţă fără tutun şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului. Campania se adresează populaţiei generale şi în special adolescenţilor, elevilor, tinerilor, părinţilor şi gravidelor, obiectivele urmărite fiind creşterea numărului de persoane informate cu privire la efectele nocive ale fumatului, precum şi creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat.

Abordând problematica fumatului ca falsă imagine sau viciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a evidenţiat în câteva date statistice amploarea fenomenului, precum şi importanţa acordării de ajutor profesionist celor care doresc să renunţe la tutun. “Studiile au observat un număr îngrijorător de cazuri în care persoanele studiate şi-au pierdut viaţa din cauza unor factori de risc ce puteau fi evitaţi. Printre aceşti factori se găseşte, în frunte, fumatul. Într-un clasament al ţărilor membre ale Uniunii Europene, România ocupă locul 4 în ceea ce priveşte numărul de fumători, dar, în acelaşi timp, românii s-au arătat printre cei mai influenţaţi de mesajele anti-fumat de pe pachetele de ţigări, dintre cetăţenii europeni. Este un lucru foarte bun că în ţara nosatră se finanţează programe antifumat exclusiv din taxa pe viciu, dar chiar dacă promovarea loc a atins cote mari, nu este suficient acest lucru. Este necesară extinderea lui în rândul cadrelor medicale astfel încât fiecare medic să se poată ocupa de cererile fumărorilor, acordând sprijin şi consultanţă în vederea renunţării la viciu. Pentru fiecare persoană care renunţă la fumat după primirea ajutorului profesionist, mai există cel puţin încă doi fumători care renunţă la viciu prin puterea exemplului. Ca efect invers, cei care fumează ca să fie în pas cu moda renunţă la ţigări imitându-i pe aceia care participă cu succes la programe de consiliere anti-fumat”, a declarat vicepreşedintele Florin Tecău.