Cardiologia interventionala presupune implantarea de dispozitive, dar si electro fiziologie, s-a subliniat cu prilejul simpozionului „Valva mitrala si atriul stang”, desfasurat, pe 16 aprilie, in Capitala.
Din aceasta perspectiva, dr. Radu Ciudin, de la Institutul de Cardiologie si Chirurgie Cardiaca „C.C. Iliescu” a explicat ca procedurile interventionale sunt indicate in cazul
efectului septal sub atrial si in valvulo plastiile mitrale cu balon, in acest ultim caz inlocuindu-se operatia pe cord deschis atunci cand este posibil. El a subliniat ca proceduri interventionale se aplica si in cazul afectiunilor privind ritmul cardiac si se pot face fie prin interventie chirurgicala, fie intra cardiac.

In ce priveste abordarile chirurgicale, acestea se utilizeaza in valvulo plastiile mitrale impreuna cu cele pentru cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca. Aceste afectiuni sunt foarte frecvente, dar la noi in tara nu exista date complete, desi, anual,
se inregistreaza sute de mii de bolnavi noi, a subliniat dr. Ciudin. El a spus ca, in SUA, sunt cam 500.000-1.000.000 pe an noi bolnavi, iar romanii nu sunt mai sanatosi ca americanii.

In legatura cu procedurile care ar trebui aplicate, acestea sunt foarte multe, insa se utilizeaza in proportie de 15-18% si ar fi necesar cam 85% dintre cei care au nevoie de aceste procedee. Motivele pentru care nu se aplica in toate cazurile sunt, intre altele, diagnosticare tardiva, nu vin la medic si nu sunt suficienti specialisti si nici centre, dar nici bani.

Numarul de stimulatoare cardiace banale care se implanteaza in Europa Centrala si de Vest variaza intre 800-1.000 la un milion de locuitori, in timp ce, la noi, numarul acestor este intre 70 si 80 la un milion de locuitori pe an. Dr. Ciudin a subliniat ca practica arata ca, anual, in Romania, 14.000 de pacienti ar avea nevoie de un astfel de stimulator, pe care insa nu-l primesc.

Apoi sunt dispozitive mai complexe, care la noi in tara acopera doar 1-2% din nevoi. In timp ce, in SUA, se implanteaza 400 astfel de dispozitive complexe la un milion de locuitori, in Europa – 150-200 la un milion de locuitori, in Romania sunt doar cinci la un milion de locuitori.