Peste 100 medici suceveni, cu specializări din cele mai diferite, au aflat de la specialiști cele mai noi informații privind tratamentul pacientului diabetic renal. Simpozionul ”Actualități în boala cronică de rinichi: abordări interdisciplinare”, creditat cu puncte de educație medicală continuă, a avut loc pe 29 octombrie 2019 în Sala de conferințe a Spitalului de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava.

În condițiile în care vorbim deja despre o adevărată „epidemie” a diabetului la nivel mondial, cu peste 425 milioane de persoane afectate de diabet, iar dintre aceștia undeva între 30-40% dintre pacienți urmând să dezvolte boală cronică de rinichi, tema simpozionului organizat la Suceava devine un subiect actual și o zonă foarte potrivită pentru dezvoltarea profesionala continua a specialiștilor din domeniul medical.

Lucrările simpozionului au fost deschise de gazda întâlnirii, dr. Mircea Macovei, Director Medical al Spitalului de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care a vorbit despre deschiderea conducerii spitalului pentru organizarea întâlnirilor de acest tip, dedicate specializării personalului medical. ”Abordarea interdisciplinară  a pacienților și permanenta specializare a medicilor noștri sunt preocupări constante ale conducerii Spitalului nostru. Iar întâlniri de acest tip, în care reușim să aducem în fața specialiștilor noștri speakeri reputați și informații de ultimă actualitate sunt cele mai potrivite pentru a atinge aceste obiective”, a declarat dr. Mircea Macovei în deschiderea întâlnirii.

Dr. Sorin Hâncu, Președintele Colegiului Medicilor Suceava a vorbit și el despre importanța specializărilor continue pentru fiecare medic care profesează, despre seriozitatea cu care trebuie privite activitățile de învățare permanentă și constantă a colegilor medici. ”Veți găsi întotdeauna la Colegiul Medicilor Suceava un partener și un susținător al manifestărilor care încercă să aducă în fata medicilor abordări noi, interdisciplinare”, a declarat acesta.

Principala prezentare a întâlnirii de la Suceava a fost cea a Profesorului dr. Adrian Covic, cu tema ”Actualități în tratamentul pacientului diabetic renal”, o prezentare dedicată celor mai noi abordări ale pacientului diabetic renal, un pacient complicat, dificil de gestionat și unde medicii implicați trebuie să jongleze în a menține în echilibru numeroși factori. ”Recomandarea pe care o pot face oricărui medic care tratează pacienți cu diabet și funcție renală afectată, este de fapt o recomandare pe care o fac tuturor medicilor: să privească pacientul în integralitatea ta. Să fie preocupați de starea sa generală, de felul în care acel pacient reacționează la tratament și procedurile la care este supus, alegând ceea ce este potrivit pentru fiecare pacient. Să tratăm pacientul iar nu boala!”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic în finalul discuțiilor.

 

Întâlnirea organizată la Suceava la finalul lunii octombrie este parte a programului dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea B Braun Avitum din anul 2013 și a înregistrat până în acest moment peste 15 manifestări științifice de acest tip.