Pentru Silvia Cărășel, Președintele Ligii Studenților Farmaciști din Timișoara, „provocare” este cuvântul care definește viața unui student la farmacie. „De la informațiile noi pe care trebuie să le înveți zi de zi și până la toate micile secrete, care o dată deprinse te fac un bun profesionist, toate vin să îți provoace ambițiile și idealurile. E o provocare cu tine însuți și o sumă imensă de întrebări la care cauți răspuns, deoarece lucrurile sunt mult mai complexe decât par ar fi, iar munca pentru a ajunge unde îți dorești e pe măsură”.
O experiență frumoasă, de neuitat pentru echipa LSFT a fost momentul în care membrii acesteia au aflat că se numără printre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor, cu proiectul Comunicarea cu Pacientul. „Alături de o echipă muncitoare și perseverentă am construit într-un timp scurt lucruri cu care ne mândrim, ne-am autodepășit și am învățat unii de la alți. A fost o muncă de echipă, iar bucuria și realizările nu au întârziat să apară”.
Studenții la Farmacie din Timişoara se confruntă zilnic cu diverse provocări, pe unele dintre ele Liga Studenților Farmaciști din Timișoara (LSFT) încercând să le premediteze și să ofere soluții. Proiectele LSFT își propun să prezinte studenților farmaciști aplicabilitatea informațiilor teoretice dobândite și importanța dezvoltării personale pentru a deveni un bun profesionist. „Ne-am construit o mică comunitate, unde constant căutăm oportunități de dezvoltare pentru studenții farmaciști și le răspundem tuturor curiozităților, incertitudinilor și le oferim încredere„, spune Silvia Cărășel.
Liga Studenților Farmaciști din Timișoara a ales să se implice în Programul Naţional Farmacia Viitorului pentru a prezenta studenților farmaciști noi oportunități de integrare profesională după terminarea studiilor. „Considerăm acest program o șansă în plus, venită la momentul potrivit, la finele studenției, potrivit pentru a sugera studenților trasarea unor direcții clare în ceea ce privește viitorul lor profesional”, afirmă preşedinta LSFT.
„Eu sper ca toți studenții farmaciști din țară să conștientizeze rolul și importanța lor în sistemul medical. Schimbarea pe care mulți o dorim nu se produce dacă acțiunile noastre nu vin să sprijine toate idealurile spre care tindem. Îi sfătuiesc să fie responsabili în toate deciziile lor și să îți respecte profesia, e cel mai important și esențial pentru a evita greșelile de mai târziu. Totodată, îi sfătuiesc să aibă curaj, să caute soluții și să nu le fie teamă de schimbare!”, conchide Silvia Cărășel.
Programul Farmacia Viitorului
Prezentarea Programului Farmacia Viitorului în fața studenților farmaciști din Timișoara a avut loc pe 6 martie 2018 și a fost organizată cu sprijinul Ligii Studenților Farmaciști din Timișoara.
Este cea de-a treia întâlnire publică organizată în cadrul programului, după cele din Târgu Mureș (20 februarie 2018) și București (26 februarie 2018).
Programul Farmacia Viitorului este unul de informare, activare și implicare, dedicat studenților la farmacie din ani terminali, din țară. Programul este susținut de Farmexpert și Alphega Farmacie și implementat de Oameni și Companii de la sfârșitul anului 2017. În contextul schimbării continue din ultimii ani a percepției societății privind rolul farmacistului, un program dedicat viitorilor farmaciști este util și necesar. În acest cadru, pot fi discutate provocările meseriei, așteptările pe care studenții le au înainte de a intra pe piața muncii, schimbările din ultimii ani, evoluția pieței și noile tehnologii și aplicații dedicate farmaciștilor. Programul încurajează studenții să se implice în activități de voluntariat și practică în cadrul farmaciilor.
Detalii despre activitățile organizate în acest program sunt disponibile pe platforma dedicată http://www.farmaciaviitorului.ro sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/farmaciaviitorului.ro/