Dezinfectarea suprafețelor din unitățile sanitare este o măsură obligatorie. Cu toate acestea, expunerea la dezinfectanți poate avea efecte asupra sănătății. Principalele simptome sunt iritația pielii sau eczema alergică de contact. Simptome mai puțin frecvente sunt afecțiunile respiratorii iritative sau alergice. Din această perspectivă, dar respectând în același timp protocoalele de igienizare și dezinfectare din spitale, alegerea soluțiilor dezinfectante potrivite este extrem de importantă.

Dezinfectare saloanelor

Atunci când saloanele din spitale sunt dezinfectate cu formaldehidă sub formă de gaz sau de aerosoli lichizi, se pot produce expuneri foarte mari la această substanță. Deoarece este practic imposibil să se izoleze perfect încăperea, concentrații peste valorile limită pot fi măsurate chiar și în afara încăperii dezinfectate. Chiar și după o neutralizare adecvată, se măsoară uneori concentrații reziduale de formaldehidă deloc neglijabile, din cauza transformării hexametilen-tetraminelor în formaldehidă. Prin urmare, încăperile ar trebui dezinfectate numai dacă este strict necesar și dacă se aplică o procedură standard de neutralizare, împreună cu toate măsurile de protecție recomandate. Aceste recomandări trebuie modificate în mod corespunzător atunci când se utilizează alte substanțe pentru gazare sau atomizare.

Dezinfectarea prin pulverizarea de substanțe dezinfectante

În comparație cu metoda de dezinfectare cu șervețele impregnate, pulverizarea determină concentrații atmosferice relativ ridicate ale unor componente dezinfectante. Dezinfectarea prin pulverizare este ușoară, dar, având în vedere riscurile pe care le ridică pentru lucrători, este întotdeauna recomandă folosirea doar a soluțiilor conforme, sigure la manevrare. GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar

Dezinfectarea suprafețelor și a podelelor

În cazul dezinfectării suprafețelor și a podelelor, expunerea prin inhalare este mai redusă decât în cazul utilizării procedeelor menționate în secțiunile anterioare; dar contactul cu pielea poate fi intensiv. Concentrațiile atmosferice ale substanțelor dezinfectante vor depinde în principal de suprafața care urmează să fie dezinfectată, de cantitatea și concentrația dezinfectantului, de volatilitatea componentelor sale și de ventilația încăperii. Prin urmare, instrucțiunile de dezinfectare ar trebui să precizeze suprafața care trebuie dezinfectată și concentrațiile care trebuie utilizate. Din punctul de vedere al igienei spitalicești, orice dezinfectare inutilă a suprafețelor trebuie evitată cu strictețe.

Dezinfectarea instrumentarului și a echipamentelor medicale

Concentrații atmosferice inadmisibile de dezinfectanți (alcooli, aldehide) pot apărea la dezinfectarea manuală a instrumentarului. În acest caz, trebuie luate măsuri tehnice pentru a reduce expunerea. SPORYCIDE® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt

Igiena spitalicească și prevenirea riscurilor profesionale

Specialiștii în igienă (de exemplu, igieniștii din spitale și persoanele care efectuează dezinfectarea) trebuie să fi beneficiat de formare în conformitate cu reglementările naționale atât în domeniul igienei spitalicești, cât și în domeniul prevenirii riscurilor profesionale în timpul sarcinilor de dezinfecție. Trebuie făcută o distincție între expertiza de planificare și cea de execuție. Specialiștii în igienă trebuie să aibă un rol decizional numai în domeniul lor de calificare. Persoanele care efectuează dezinfecția trebuie să urmeze instrucțiunile specialiștilor în igienă sau ale experților în igienă spitalicească. Experții în igienă spitalicească trebuie să consulte medici, specialiști în igiena muncii sau specialiști în domeniul siguranței pentru întrebări legate de igiena muncii sau de prevenirea riscurilor. Astfel, se recomandă o strânsă cooperare între experții în igienă spitalicească și medicii de medicina muncii și inginerii de securitate.

Verificarea protocoalelor de dezinfectare

Protocoalele de dezinfectare trebuie verificate sistematic pentru a se asigura că au fost recomandate în mod explicit de către un expert în igienă spitalicească. Procedura trebuie să fie evaluată în comun de persoanlul responsabil de medicina muncii și de specialistul în securitate în muncă, pentru a se lua în considerare prevenirea riscurilor profesionale. Acest tip de verificare este justificat în special pentru procedurile de dezinfecție aplicate la instalațiile sanitare, la pardoseli sau la mobilierul din camerele pacienților.

Amenajarea saloanelor

Atunci când spațiile sunt incorect amenajate, materialele sunt neadecvate și când suprafețele nu se pretează bine la procesul de igienizare, diverși factori pot determina o creștere a concentrației atmosferice a produselor dezinfectante (ca utilizarea unor cantități sporite de dezinfectant, timp de acțiune prelungit sau neutralizare incompletă după dezinfectarea încăperii). Încă din momentul întocmirii planurilor pentru încăperile din serviciile de sănătate, trebuie luate în considerare cerințele privind sarcinile ulterioare de dezinfecție.

Înlocuirea produselor dezinfectante

Din punctul de vedere al igienei, ar fi de dorit să se înlocuiască dezinfectanții ale căror componente ridică probleme toxicologice cu alte produse care prezintă mai puține riscuri. Cu toate acestea, nu este întotdeauna satisfăcător să se înlocuiască dezinfectanții care sunt utilizați de mult timp și ale căror proprietăți toxicologice sunt bine cunoscute cu alte produse noi ale căror efecte nefavorabile pot apărea abia mai târziu. În general, atunci când se selectează un produs, trebuie luate în considerare aspectele legate de prevenirea riscurilor profesionale și de protecția mediului. Între două produse cu toxicitate comparabilă și eficiență egală, este preferabil cel care necesită o concentrație mai mică sau o presiune de vapori mai mică (cu risc mai mic de inhalare), a cărui putere de sensibilizare (pentru alergii ale căilor respiratorii și ale pielii) este mai mică și pentru care nu se menționează niciun potențial cancerigen.

Dezinfectanți profesionali pentru domeniul sanitar

Metode speciale de dezinfectare

1. Dezinfectarea suprafețelor

Următoarele principii se aplică în procesul de dezinfectare a suprafețelor:

  • Fiecare spital trebuie să specifice ce suprafețe trebuie dezinfectate, într-un document scris privind utilizarea dezinfectanților și antisepticelor.
  • Încăperile și mobilierul care urmează să fie dezinfectate nu ridică probleme în acest sens.
  • Suprafețele trebuie să fie selectate astfel încât să fie ușor de dezinfectat.
  • Podeaua trebuie să fie perfect plană pentru a evita formarea de acumulări de lichide.
  • Colțurile trebuie să fie rotunjite pentru a nu reține substanțe.
  • Mobilierul trebuie să fie suficient de înalt față de podea, astfel încât podeaua să poată fi dezinfectată și uscată complet.
  • Dezinfectanții ar trebui să fie utilizați întotdeauna în cea mai mică concentrație posibilă.
  • Sarcinile de dezinfecție trebuie efectuate astfel încât nicio suprafață să nu fie umezită în mod inutil.
  • Trebuie evitate stropirea și formarea de aerosoli atunci când se efectuează dezinfectarea.
  • Sistemul de ventilație a încăperii trebuie să funcționeze la putere maximă în timpul procesului de dezinfectare și până când suprafețele sunt uscate.

2. Dezinfectarea instrumentarului de mici dimeniuni

La dezinfectarea instrumentelor mici, există nu numai riscurile legate de igienizare, ci și riscurile de transmitere a infecției prin sânge (cum ar fi HIV [virusul imunodeficienței umane], VHB [hepatita B] sau VHC [hepatita C]) dacă personalul medical este rănit de instrumentele folosite.

Următoarele principii se aplică la dezinfectarea instrumentarului de mici dimeniuni:

În ceea ce privește încăperile, instrumentele mici trebuie dezinfectate numai în încăperi care pot fi să fie ventilate. În spital ar trebui să se rezerve camere în acest scop.

Sistemul de ventilație a încăperii ar trebui să funcționeze la putere maximă în timpul

Sarcinile de curățare și dezinfecție și să rămână pornit până la finalizarea lucrărilor.

În ceea ce privește pregătirea pentru dezinfectare, instrumentele ar trebui să fie depozitate pe tipuri în tăvi de dezinfectare/recipiente/aparate, pentru a limita riscurile de rănire. Instrumentele mici ar trebui să fie așezate în coșuri, astfel încât să poată fi transportate împreună fără a fi manipulate separat. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat 

3. Dezinfectarea endoscoapelor și a instrumentelor mari

Următoarele principii se aplică pentru dezinfectarea endoscoapelor și a instrumentelor mari:

  • Este important să se evite expunerea celorlalți membri ai personalului și a pacienților la dezinfectanți. Endoscoapele, în special, trebuie dezinfectate în afara zonei de examinare camera de examinare, într-o încăpere separată.
  • Ventilarea încăperii. Sarcinile de dezinfecție ar trebui să fie efectuate numai în încăperi care pot fi ventilate. Sistemul de ventilație a încăperii trebuie să fie în funcțiune la putere maximă în timpul sarcinilor de dezinfecție și să rămână pornit până la finalizarea lucrărilor.
  • Metode automatizate. În cazul în care se utilizează o metodă automată pentru dezinfectarea endoscoapelor și a instrumentelor mari, concentrațiile de dezinfectant măsurate în aerul din încăpere sunt mult mai mici decât în cazul dezinfecției manuale, astfel încât metodele automate ar trebui să fie utilizate ori de câte ori posibil.
  • Se recomandă evacuarea locală pentru sarcinile obișnuite de dezinfectare manuală a endoscoapelor.

 

STERISOL® – Dezinfectant de nivel înalt

Sursa: https://ww1.issa.int/sites/default/files/documents/prevention/2_-_Consensus_Paper_Disinfectants_en-36637.pdf