Sigilarea dinților la copii a fost o noutate pe parcursul anului 2024 realizată de Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO) prin intermediul celor cinci medici stomatologi din cabinetele stomatologice școlare.
Potrivit directorului DASO, Anca Sas, instituția pe care o conduce a derulat în anul 2024, pentru prima dată, o campanie de prevenție a cariei dentare la copii prin sigilarea dinților. Aproximativ 200 de copii au beneficiat de această procedură, iar 1.500 de copii au fost informați cu privire la prevenția cariei dentare prin sigilare, însă acțiunea de prevenție și informare continuă și în anul în curs. Programul a fost derulat în special pentru elevii claselor primare și ai claselor V – VI din școlile municipiului Oradea.
‘În cadrul medicinii școlare, am gândit această campanie de prevenție împreună cu colegii noștri, medici stomatologi, pentru a veni în ajutorul copiilor din clasele primare, în scopul evitării apariției cariilor. Serviciile oferite prin cele patru cabinete medicale școlare sunt gratuite și pot beneficia de ele toți copiii din unitățile școlare din oraș, prin programare’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directoarea Anca Sas.
Potrivit medicului stomatolog Dorel Caciora, inițiator al acestei campanii împreună cu angajații DASO, sigilarea este o metodă de profilaxie primară, de prevenție a cariei dentare la copii, fiind și o procedură sigură, eficientă, care se realizează într-un timp scurt, fără anestezie și durere.
Procedura constă în acoperirea suprafeței dinților, în special a molarilor și premolarilor, cu un lac sau o pastă care se întăresc și acționează ca un scut protector.
‘Se realizează la copii pe dințișorii de lapte sau pe dinții recent erupți, definitivi. Se poate aplica pe toți dinții, inclusiv pe incisivi, pe porțiunea din spate, unde se pot forma carii. Prima dată se aplică un acid slab, ca un suc de lămâie, care produce niște microretenții ca să adere mai bine materialul sigilant, după care se aplică o pastă care se întărește. Atâta tot. Ca să afle cât mai mulți copii, cu toate că facem de ceva vreme sigilarea în cabinetele școlare, am făcut și am distribuit pliante, iar de când cu whatsapp-ul, am început să le postăm și pe grupurile claselor’, a declarat, pentru AGERPRES, medicul coordonator al cabinetelor școlare din oraș, Dorel Caciora.
Sigilarea dinților se aplică din clasa întâi, de când au apărut măseluțele de lapte, până la 13 – 14 ani și chiar mai mult. Medicul afirmă că se poate aplica și la adulți, cum ar fi femei gravide sau persoane cu boli cronice care au dentiție slabă.
În ce privește rezistența în timp, medicul Caciora a precizat că diferă de la copil la copil, dar că se conferă o rezistență de ani de zile.
‘La 18 ani când pleacă din liceu, se duc cu dinții sigilați. Sigilarea are un efect de durată deoarece lacul penetrează dintele, în stratul superficial de smalț, și chiar dacă lacul va sări în timp, el va rămâne cu protecția anticarie. Este o inovație de mai mulți ani. Eu lucrez la Liceul ‘Aurel Lazăr’ din 2007 și se practică sigilarea, pe plan mondial, dinainte de acest an. La noi nu se prea știe, de aceea am dorit să facem o campanie în acest sens’, a precizat medicul Dorel Caciora.
Acesta a recomandat o carte foarte utilă, scrisă de Rodica Luca, privind metodele de prevenție, inclusiv sigilarea.
Costurile în condiții normale pentru sigilarea unui dinte sunt cuprinse între 50 și 100 de lei, dar la cabinele medicale școlare aceste proceduri sunt gratuite, cheltuielile pentru materiale fiind suportate din bugetul local, iar medicii stomatologi sunt angajații DASO.
În municipiul Oradea funcționează patru cabinete medicale școlare, respectiv la Colegiul național ‘Emanuel Gojdu’, Colegiul național ‘Mihai Eminescu’, Liceul teoretic ‘Aurel Lazăr’ și Colegiul național ‘Onisifor Ghibu’. Acestea deservesc, prin programare, toate unitățile școlare din oraș, toți copiii din grădinițele și școlile din Oradea. AGERPRES