,
Persoanele cu diabet zaharat necesită includerea în programe care vizează modificarea stilului de viaţă, incluzând scăderea moderată în greutate şi activitate fizică regulată. Este opinia doamnei Sido Zita, președintele Asociației Sweet Life, care militează pentru includerea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat într-un program special de urmărire şi tratament.
“O urmărire corectă a pacientului cu diabet se poate realiza doar într-o echipă multidisciplinară. Educaţia terapeutică a pacientului face parte integrantă din managementul diabetului zaharat. Procesul educaţional se desfăşoară continuu, sub diferite forme şi este absolut necesar pentru obţinerea unui bun control metabolic, ameliorarea calităţii vieţii și prevenirea complicațiilor. Scopul acestui efort este acela de a ajuta persoana cu diabet să se adapteze cât mai bine la noua sa condiţie de viaţă şi de a întârzia apariţia complicaţiilor. Educaţia poate fi individuală sau în grup, susţinută de persoane special instruite (diabetologul, asistente medicale, educatoare, dieteticiană, podiatru, eventual psihologul).Trebuie să ne asigurăm că educaţia terapeutică este accesibilă tuturor pacienţilor cu diabet zaharat, ţinând cont de apartenenţa culturală, etnică, psihosocială etc”, susține Sido Zita.
Ca asistentă medicală şi pacient cu diabet zaharat tip 1 de 30 de ani, domnia sa a realizat că cele mai importante lucruri în prevenirea complicaţiilor cronice sunt educaţia medicală specifică, exercițiul fizic şi automonitorizarea frecventă a glicemiilor, ce permit autoadaptarea permanentă a dozelor de insulină si obţinerea unui echilibru metabolic bun.
“Prin întâlniri lunare regulate, alături de medici specialist și antrenor, educăm pacienţii pentru ca ei să poată face faţă diferitelor situaţii din viaţa de zi cu zi. Fiecare zi este o nouă provocare pentru fiecare pacient cu diabet, ei au nevoie de a găsi un sfat atunci când au nevoie”, spune președintele Asociației Sweet Life.
Asociația educă şi consiliază copiii şi tinerii privind insulinoterapia continuă cu pompe de insulină, monitorizarea continuă a glicemiei cu senzori de glicemie real time, cum să reacţioneze în condiţii de stres, în situaţia apariţiei unei boli intercurente sau intervenţii chirurgicale.
“Munca noastră vine în completarea muncii medicilor diabetologi din ambulator, în condiţiile în care se acordă 15 minute unei consultaţii la 3 luni, timp total insuficient pentru instruirea unui pacient în vederea prevenirii complicaţiilor cronice invalidante. Ca modalități de prevenire a complicațiilor, propun teste pentru automonitorizarea glicemiei pentru pacienții tratați cu antidiabetice orale, accesul la pompe de insulină şi senzori de glicemie pentru pacientul adult, educaţie medicală cu asistente educatoare în diabet şi consiliere psihologică permanentă”, menționează Sido Zita.
Ea mai susține că activitatea fizică trebuie să fie parte integrantă a planului terapeutic, alături de dietă și tratamentul farmacologic, trebuind adaptată la particularitațile pacientului cu diabet tip 1 sau 2 de către medicul specialist, sub supravegherea profesorului de sport.